Η Λαγκάρντ είπε τη μεγάλη αλήθεια: Θυσιάσαμε την Ελλάδα (δράσαμε αργότερα) για να σώσουμε την Ευρωζώνη!

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά τότε ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιος», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αμυνόμενη των αποφάσεων της τρόικας για την ελληνική διάσωση.

Μιλώντας στο CNN, η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την παραδοχή του ΔΝΤ πως είχε καθυστερήσει την αναδιάρθρωση, απόφαση που είχε τρομερές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, είπε: «αν είχαμε προτείνει νωρίτερα να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, δεν υπήρχε τείχος προστασίας και υπήρχε σαφής κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, επρόκειτο για ένα θέμα σχετικά με το “πότε και πώς κόβεις το χέρι και με ποιο τρόπο σταματάς τη μόλυνση προκειμένου να απομακρύνεις τον φόβο να καταρρεύσει το όλο σύστημα”.

Η επιλογή που κάναμε, πρόσθεσε, ήταν να χτίσουν οι Ευρωπαίοι το τείχος προστασίας τους πρώτα, προτού γίνει κάποια δραστική κίνηση για το ελληνικό χρέος.

“Ως εκ τούτου, ναι θα ήταν καλύτερα αν είχαμε συστήσει νωρίτερα (σ.σ. την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους), αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια μείζονα, μείζονα έκρηξη στο σύνολο της Ευρωζώνης” κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι σε έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας είχε στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2012. Στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα