Η κυβέρνηση “καλοπιάνει” την τρόικα – Προωθούνται διαρθρωτικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ

Το ενδεχόμενο μετάθεσης της λήψης πρόσθετων μέτρων για το δημοσιονομικό στα μέσα του 2014 μέσω της κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι δανειστές εξακολουθήσουν να τοποθετούν στα 2 δισ. ευρώ τη δημοσιονομική απόκλιση.

Η κυβέρνηση θα διασφάλιζε με την κίνηση αυτή ομαλές συνθήκες εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014 και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, κερδίζονταν πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Πάντως η κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι

στην τρόικα, ήδη κινείται προς την κατεύθυνση λήψης διαρθρωτικών μέτρων ύφους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 500 εκατ. ευρώ , οι οποίες θα αποκρυσταλλώνονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει σήμερα στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.Έσοδα 200 εκατ. ευρώ περίπου από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).100 εκατ. ευρώ περίπου θα εξοικονομηθούν από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. από τα 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό στο διάστημα 2009-2011).Εξοικονόμηση αναμένεται από τον νέο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα