Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η διαπλοκή θέλει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης – Τι είπε για το προσφυγικό

17:13 6/3/2016 - Πηγή: BankWars

Η τήρηση των συμφωνιών της ΕΕ για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές θέσεις του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά, τη ΝΔ αλλά

και την διαπλοκή που,όπως είπε,θέλει την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που,όπως ανέφερε,αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών, για οριστική ρήξη με την διαπλοκή , αλλά ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πλευρά μας».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών αρχηγών στο προσφυγικό, ταυτόχρονα ,όμως, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δυνάμεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τις ίδιες θέσεις με την γερμανική ακροδεξιά.

Για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια κρίση που ξεπερνά το ανάστημα μιας χώρας ή μιας περιοχής και αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη.Ο κ. Τσίπρας σημείωσε το έλλειμμα αλληλεγγύης , το έλλειμμα πολιτικής εμβάθυνσης και διαδικασιών για έγκαιρη λήψη και τήρηση των αποφάσεων, αλλά κυρίως το πολιτική έλλειμμα τονίζοντας ότι «η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δε δύναται να εντάξει στο κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας.Γιατί οι πολιτικές της λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς.Και γιατί η απόφαση διεύρυνσης με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ αποδείχθηκε απόφαση ισχυρού ρίσκου. Διότι, πρόσθεσε, είναι άλλο η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς και άλλο η ανάδειξή της σε κυβερνήσεις και διερωτήθηκε αν θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας , εκτιμώντας ότι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Η αντίφαση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας,εθνική κυριαρχία έναντι των ανθρώπων, αλλά όχι έναντι του κεφαλαίου, εξηγεί τη στάση των τεσσάρων “χωρών του Βίζενγκραντ” που πρωτοστατούν και, μαζί με την Αυστρία, διεκδικούν να επιβάλουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα