ΔΕΠΑ: Μικρή παράταση προσφορών – Έτοιμη η πρόταση της Gazprom – Υπόσχεση για φθηνότερο αέριο

Σε μικρή παράταση τριών ή τεσσάρων ημερών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ προσανατολίζεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Mετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, θεωρείται βέβαιη η υποβολή προσφοράς απο τον ρωσικό κολοσσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Gazprom

μετέφεραν το ενδιαφέρον ρωσικών επιχειρήσεων για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ ενώ υποσχέθηκα ακόμη και φθηνότερο φυσικό αέριο.

Συνάντηση Σαμαρά – Μίλλερ

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τον Αλεξέι Μίλερ, φαίνεται ότι κλείδωσε οριστικά τη ρωσική παρουσία στο διαγωνισμό καθώς επιλύθηκαν δύο κομβικά ζητήματα που είχε θέσει η ρωσική εταιρεία. Σύμφωνα με το Capital.gr, στο θέμα της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης αυτή περιορίστηκε στο 10% της προσφοράς, ενώ ρητά θα προβλέπεται ότι αυτή δε θα καταπέσει σε περίπτωση που χωρίς την υπαιτιότητα του αγοραστή δεν υπάρξει συναλλαγή. Με πιο απλά λόγια εάν η πώληση μπλοκάρει από την Κομισιόν, τότε η Gazprom θα πάρει πίσω την εγγυητική.

Το δεύτερο κομβικό ζήτημα αφορά στα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ. Και εκεί φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία καθώς η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να εφαρμοστεί πλάνο πληρωμών του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς που θα οδηγεί σε μηδενισμό των χρεών μέχρι το τέλος του 2014. Θυμίζουμε ότι ανάλογες δεσμεύσεις υπάρχουν και στο μνημόνιο.

Εκτός όμως από τα ρωσικά αιτήματα, στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε και το ελληνικό αίτημα να υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, θέμα το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει διευθετηθεί οριστικά, πριν την υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Το χθεσινό ρεπορτάζ του Bank Wars:

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom και δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Μίλερ στην Αθήνα σε διάστημα λίγων μηνών και στο επίκεντρο των συναντήσεών του βρέθηκε το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, για την οποία η Gazprom είναι υποψήφια και φαβορί.

Ο κ. Μίλερ, εν όψει και της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που είναι η 29η Μαΐου, ζητεί διασφαλίσεις για την αποπληρωμή χρεών, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προς τη ΔΕΠΑ, καθώς και την παροχή δυνατότητας επιστροφής της εγγυητικής επιστολής του πλειοδότη στην περίπτωση που υπάρξει κώλυμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης, ο κ. Μίλερ θα έχει συναντήσεις και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. «Οποιος μας δώσει τα περισσότερα, σ’ αυτόν τη δίνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ και με αφορμή σενάρια για πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων προς την Ελλάδα να μην παραχωρηθεί σε Ρώσους επιχειρηματίες.

«Το παιχνίδι παίζεται με τους όρους του ελληνικού κράτους», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πιέσεων που μπορεί να ασκούνται για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού προξένου της Ρωσίας, διαμήνυσε: «Οποιος μας δώσει τα περισσότερα, σ’ αυτόν τη δίνουμε. Δεν είναι δουλειά μας να σκεφτούμε ποιον θα στεναχωρήσουμε.Αν θέλει, ας έρθει να δώσει περισσότερα».

Η Gazprom ως προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, είχε θέσει και τη «ρήτρα δραχμής», σε περίπτωση που υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ .

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι παρέχεται, πλέον, η δυνατότητα στην SINTEZ να υποβάλει χωριστή προσφορά για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αξιολογείται από παρατηρητές ως ιδιαίτερης σημασίας. Και αυτό, διότι δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα παίκτης, όχι τόσο για τη ΔΕΠΑ, όπου κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι η Gazprom και δεν θα γινόταν -επ’ ουδενί- «κόντρα», ανάμεσα σε δύο ρωσικές εταιρίες, όσο για τη ΔΕΣΦΑ.

Στην περίπτωση όμως της ΔΕΣΦΑ, παίζει και η αζέρικη SOCAR.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με τα ενεργειακά και την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών. Το Αζερμπαϊτζάν και η κρατική εταιρεία Socar έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ που ελέγχει το δίκτυο διανομής. Να σημειωθεί ότι η αζερική Socar, που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, συντάσσεται στον ενεργειακό χάρτη με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αν η Socar διεκδικήσει με αξιώσεις τη ΔΕΣΦΑ και ο διαγωνισμός μοιραστεί, με τη ΔΕΠΑ σε ρωσικό έλεγχο και τη ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, τότε θα κρατηθούν κάποιες ισορροπίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι Ρώσοι -αν αποκτήσουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ- θα είναι ταυτόχρονα οι εισαγωγείς, οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, αντίθετος με την πώληση της ΔΕΠΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, σε επιχειρηματικό, ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας προς τους μετόχους της εταιρείας στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής Γενικής Συνέλευσης υπογράμμισε πως το μείζον θέμα σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν είναι ποιος θα αγοράσει την επιχείρηση, αλλά σε τι τιμές θα πουλά το φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Gazprom, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σαμαρά – Miller “οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας”.
ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

http://www.bankwars.gr/2013/05/gazprom-%CE%9C%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%AF-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF/

Keywords
Τυχαία Θέματα