Η Αργεντινή κάνει πίσω και πληρώνει τα funds – Καλά τα μεγάλα λόγια για τα “κοράκια”, αλλά αυτός είναι ο κόσμος μας

Η Αργεντινή έκανε ένα πρώτο βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, ζητώντας από την αμερικανική δικαιοσύνη να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δηλαδή 1,33 δισ. δολάρια, στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Management.

Αφού αρνιόταν επί χρόνια να προχωρήσει σε διακανονισμό, η Αργεντινή διακήρυξε το Σαββατοκύριακο την πρόθεσή της να ρυθμίσει την δικαστική διαμάχη της με τα κερδοσκοπικά

κεφάλαια που είχαν αρνηθεί το “κούρεμα” του χρέους της χώρας.

Η Αργεντινή υποχρεούται να πληρώσει στο 100% τα κερδοσκοπικά funds NML Capital και Aurelius Management – Πρός …γνώσιν

Η Αργεντινή, οφείλει να πληρώσει τα χρέη προς τους πιστωτές της στις ΗΠΑ και όχι στην Αργεντινή διέταξε αμερικανό δικαστήριο την ίδια ώρα που η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ ζητούσε από την αμερικανική δικαιοσύνη μια «δίκαιη και αμερόληπτη» διαπραγμάτευση σε αυτήν τη δικαστική διαμάχη.

Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κίσιλοφ να ανταλλάξει τα ομόλογα που είχαν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο με άλλα, που διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής «παραβιάζει τις αποφάσεις» του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και «η Δημοκρατία της Αργεντινής δεν έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει αυτήν την πρόταση», σημειώνει στην απόφασή του ο δικαστής Τόμας Γκριέσα.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, ουσιαστικά επικυρώνοντας την απόφαση που είχε εκδόσει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης με την οποία υποχρεωνόταν η Αργεντινή να αποπληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Management.

Μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2001 η Αργεντινή αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 93% των ιδιωτών πιστωτών της δέχτηκε την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως το υπόλοποιπο 7% – κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια – δεν συμφώνησε και κατέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την αποπληρωμή του 100% των ομολόγων που είχαν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το 2012, θέλοντας να «τρίξουν» τα δόντια στην Αργεντινή, τα συγκεκριμένα funds έφτασαν στο σημείο να ακινητοποιήσουν φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν στην Αφρική, απαιτώντας να πάρουν τα χρήματά τους. Το πλοίο επέστρεψε στη βάση του μετά από τρεις μήνες. Μετά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι υποχρεωμένη να πληρώσει σε «ζεστό» χρήμα 1,5 δισ. δολάρια. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η απόφαση του δικαστή, Τόμας Γκριέσα («κόκκινο πανί» πλέον για τους Αργεντινούς) δίνει το δικαίωμα στα κερδοσκοπικά funds να μπλοκάρουν τις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους, έως ότου οι ίδιοι εισπράξουν τα χρωστούμενα.

Το πρώτο τέτοιο μπλόκο είναι άμεσο: Στις 30 Ιουνίου η χώρα πρέπει να πληρώσει στους πιστωτές «αναδιαρθρωμένου» χρέους το ποσό των 900 εκατ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Αργεντινή συμφώνησε να τακτοποιήσει ένα ακόμα κομμάτι χρέους προς τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», πληρώνοντας σε βάθος 5ετίας 9,7 δισ. δολάρια. Τα 9,7 δισ. αφορούν κατά τα 2/3 σε χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας του 1976-1983.

Αντιφατικά μηνύματα

Επισήμως, η κυβέρνηση αρνείται να διαπραγματευθεί -μέσω του δικαστή Γκριέσα- με τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών funds. Μάλιστα στην εφημερίδα Pagina12 του Μπουένος Αϊρες δημοσιεύονται πληροφορίες για τους στενότατους δεσμούς που διατηρεί ο συγκεκριμένος δικαστής με τα hedge funds, απόδειξη -κατά την εφημερίδα- ότι η απόφαση δεν ήταν και τόσο αντικειμενική. Τα μηνύματα που έρχονται σχετικά με τον χειρισμό μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης είναι σε αρκετές περιπτώσεις αντιφατικά. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες υπαινίχθηκε ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί με τα hedge funds, προτείνοντας ανταλλαγή με ομόλογα που θα υπάγονται στο αργεντινό δίκαιο. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ, αλλά και ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου Χόρχε Καπιτανίτς, διαψεύδουν ότι συγκροτείται επιτροπή, η οποία θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες. Μάλιστα ο Κισιλόφ είπε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στις 30 Ιουνίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θέτουν όρους

Σύμφωνα με πληροφορίες της συντηρητικής εφημερίδας La Nacion, η πρόεδρος της Αργεντινής δεν έχει απορρίψει τη συνεννόηση με τα hegde funds, αρκεί να μην φανεί ότι κάνει πίσω στη βασική επιδίωξη: Να μην διαταραχθεί η συμφωνία με το 93% που δέχθηκε το «κούρεμα». Σύμφωνα πάντοτε με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στα κερδοσκοπικά funds μια αντίστοιχη συμφωνία «κουρέματος» και αν τελικά την αρνηθούν (το πιο πιθανό σενάριο) να εξεταστούν εναλλακτικές, όπως σε πόσες δόσεις και πότε τελικά θα εξοφληθούν.

Για την πρόεδρο η όποια συζήτηση με τα hedge funds θα συνιστούσε βαρύτατη πολιτική ήττα, αφού εδώ και χρόνια ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να τους πληρώσει. Πέρα από την πολιτική ήττα, αν η Αργεντινή πληρώσει στο ακέραιο τα κερδοσκοπικά funds, τότε και οι κάτοχοι του αναδιαρθρωμένου χρέους θα ζητήσουν αντίστοιχη μεταχείριση.

Απαράδεκτο

Η ίδια η Πρόεδρος Φερνάντες σε τηλεοπτικό της διάγγελμα, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου είπε: «Είναι απαράδεκτο, αλλά και αδύνατο για μια χώρα να διαθέσει το 50% των αποθεμάτων της για μια και μόνο πληρωμή με την πιθανότητα το υπόλοιπο 93% των πιστωτών που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση να βρει έναν άλλο δικαστή που θα αποφασίσει ότι και εκείνο έχει τα ίδια δικαιώματα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαίωση των κερδοσκοπικών funds από τα αμερικανικά δικαστήρια θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών άλλων χωρών. Πλέον, οι κάτοχοι ομολόγων έχουν στα χέρια τους μια πολύ σημαντική δικαστική απόφαση και μοναδική δυνατότητα να μην δεχθούν κανενός είδους «κούρεμα».

Για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα, η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε σε μία καταχώρηση στην εφημερίδα Wall Street Journal, υπό τον τίτλο «Η Αργεντινή θέλει να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της, αλλά δεν την αφήνουν», στην οποία και εξηγεί τη θέση της στις πιο πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες και θεωρεί υπεύθυνες ώστε να αναγκάσουν τη χώρα να πληρώσει τους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στις ανταλλαγές χρέους.

Σύμφωνα με τη διαφήμιση η Αργεντινή θέλει να πληρώσει τα χρέη της, όπως κάνει ήδη από το 2005, αλλά τώρα παρεμποδίζεται από το δικαστή Thomas Griesa και Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο αρνείται να αναλάβει την υπόθεση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ:

Original article: Η Αργεντινή κάνει πίσω και πληρώνει τα funds – Καλά τα μεγάλα λόγια για τα “κοράκια”, αλλά αυτός είναι ο κόσμος μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα