Άλλοι πρωταγωνιστές, στο ίδιο έργο-Είναι η Κύπρος η νέα βόμβα για την Ευρωζώνη;

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας είναι πλέον η Κύπρος, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο χρέος, τις τράπεζες, το νέο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά και στο ενδεχόμενο κούρεμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

φαίνεται να έχει μία εμμονή με το κούρεμα, καθώς δεν δανείζει αν το δεν πιστεύει ότι τα επίπεδα του χρέους δεν θα είναι βιώσιμα.

Φυσικά, αυτό δεν συνέβη με την Ελλάδα. Με τη χώρα μας όλα έγιναν πολύ γρήγορα, βιαστικά και με εμφανή την απειρία του Ευρωπαίων εταίρων μας να διαχειριστούν το «πέταγμα» της Ελλάδας από τις αγορές. Πλέον, υπάρχουν οι μηχανισμοί στήριξης και τα πρότυπα μνημόνια, που προσαρμόζονται ανάλογα με τη χώρα.

Το θέμα πλέον, όμως, είναι η Κύπρος. Έχει ζητήσει δανειακή βοήθεια ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε σύγκριση με τα προγράμματα βοήθειας που βρίσκονται σε εξέλιξη το ποσό που ζητά η Κύπρος είναι μικρό. Παρόλα αυτά αντιστοιχεί στο σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ της χώρας.

«Κούρεμα» του κυπριακού χρέους ζητεί το ΔΝΤ από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη κύκλους διαπραγματευτών. Ωστόσο οι διαφωνούντες θυμίζουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η διαγραφή αξιώσεων ιδιωτών πιστωτών συνοδεύτηκε με την επεξήγηση ότι θα επρόκειτο για μοναδική περίπτωση. Εάν αυτή η υπόσχεση δεν τηρηθεί, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη θα παραμείνει ζητούμενο. Από την άλλη πλευρά χωρίς το ΔΝΤ στο τρένο, είναι αμφίβολο εάν η Γερμανία και άλλες χώρες συναινέσουν σε ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Οι εταίροι δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της Λευκωσίας. Θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου. Με τη βοήθεια χαμηλών συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων και μια χαλαρή τραπεζική εποπτεία η μεσογειακή χώρα αντλεί πολλά κεφάλαια, κυρίως από τη Ρωσία.

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Κύπρο σε CCC+

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, στο CCC+, που είναι η έβδομη βαθμίδα κάτω από το όριο του junk, προχώρησε η Standard & Poor’s, καθώς, όπως τονίζει, η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις της διάσωσης επιμένει, εν όψει και των προεδρικών εκλογών.

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας είναι σημαντικός και αυξάνεται, την ώρα που και το ΔΝΤ δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του έτους. Κύπριοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ένα default ίσως είναι θέμα ημερών, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται από κρατικούς οργανισμούς.

Στο μεταξύ ο Ζ.Κ Γιούνκερ δήλωσε ότι τα μέτρα για την Κύπρο δε θα προβλέπουν haircut στο χρέος, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

Kύπρος: Δεν μας επηρεάζει η υποβάθμιση

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι «η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s από «B” σε “CCC δεν θα επηρεάσει σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός αγορών εδώ και δύο χρόνια».

«Αυτό που έχει σημασία είναι το πρόγραμμα για τη στήριξη της Κύπρου» είπε ο κ. Σιαρλή. Ωστόσο, ανέφερε ότι η υποβάθμιση δεν πρέπει να παραγνωριστεί.

Η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ελληνικές επενδύσεις

Παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η Κύπρος και το γεγονός ότι θα υπογράψει προσεχώς μνημόνιο οικονομικής στήριξης, εντούτοις, παραμένει ελκυστικός προορισμός για ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, για το 2011.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σημειώνεται στην έκθεση, κάποιες ελληνικές εταιρείες έχουν, ήδη, επιδείξει ενδιαφέρον για θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Πηγές: Reuters, Süddeutsche Zeitung, DW, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα