Γ.Κατρούγκαλος στον “eniko”: Υποχώρηση για εισφορές 17% οι ελεύθεροι επαγγελματίες και 15% οι αγρότες

23:46 1/2/2016 - Πηγή: BankWars

Ο αρχικός μας σχεδιασμός για το ασφαλιστικό δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις. Βασιζόταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια μορφή χρηματοδότησης από την ΕΕ, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος «στον ενικό».

Ο κ. υπουργός είπε πως η κυβέρνηση συζητά την περικοπή της εισφοράς στο εισόδημα των επαγγελματιών και των επιστημόνων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από το 20% στο 17%) αλλά αυτό εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση

Δήλωσε επίσης πως “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες να πάει η εισφορά στο εισόδημα τους από το 14% (σ.σ. από 1/1/2017) πχ στο 15-15,5% και όχι στο 17% (από 1/1/2018),

όπως προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού.

Ο υπουργός δήλωσε ότι «μας κληρονόμησαν ένα στρεβλό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστρεψε το ασφαλιστικό. Τα αδιέξοδα τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τον Ιούλιο κάναμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό. Θέλουμε να μοιράσουμε την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα δικαιότερα, τόνισε.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό συνάδει με βασικές αρχές της αριστεράς: Ισότητα και δικαιοσύνη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να προταθούν από το Ταμείο περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ανέφερε πώς οι ευρωπαίοι σε γενικές γραμμές αποδέχονται την πρότασή μας.

Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, ενώ τόνισε πώς η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μείωση των κύριων συντάξεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό είναι έτοιμη αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθούν τελικά από τον προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα