Γιατί τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ – «Πόλεμος νεύρων» μέχρι τις 18 Ιουνίου

«Φωτιά» στη διαπραγμάτευση βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αποχώρησε από τις συνομιλίες κάνοντας λόγο για μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα.

Ο «πόλεμος νεύρων» ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και δανειστές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Η

κόντρα τους ΔΝΤ με την Ευρώπη έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με εμφατικό τρόπο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτό συμφέρει ή όχι την ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί το ΔΝΤ να προβάλει τις διαφορές με την Ελλάδα όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, ωστόσο είναι γνωστή η διαφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση, με τους δανειστές να υιοθετούν πλέον μια ρητορική τελεσιγράφων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να αποφευχθεί το ελληνικό ατύχημα.

Ο χρόνος πιέζει καθώς η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,5 δις. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου και 3,5 δις, ευρώ στην ΕΚΤ μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Στο παιχνίδι παίρνουν μέρος και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με μπαράζ δημοσιευμάτων σήμερα, τα οποία κάνουν λόγο για ελληνική χρεοκοπία, Grexit και οργή των δανειστών.

Γιούνκερ: Πρώτα τεχνική συμφωνία και μετά πολιτική

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, σε τεχνικό επίπεδο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, με σημερινές δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να εξευρεθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα θα επανεκκινήσουν, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και εν συνεχεία σε πολιτικό, παραπέμποντας την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Ντάισελμπλουμ: Εφικτή η πολιτική συμφωνία – Η Ελλάδα κινδυνεύει με απομόνωση

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της εάν θέλει να εξασφαλίσει περαιτέρω δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία» δήλωσε σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει απλά να ληφθούν, είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», φέρεται να δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Helsinging Sanomat.

Στη συνέντευξή του που έγινε χθες και δημοσιεύεται σήμερα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι συνεχίζει να είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας εγκαίρως προκειμένου να αποδεσμευθεί η βοήθεια πριν από το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι ακόμα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, εάν οι προτάσεις της Αθήνας έχουν νόημα από οικονομικής άποψης. «Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο αρκεί να είναι αξιόπιστη και να διασφαλίζει την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

ΔΝΤ: Μεγάλες οι διαφορές με την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “μεγάλες διαφορές” ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι “ακόμη μακριά”, αλλά υπογράμμισε ότι το Ταμείο παραμένει “πλήρως δεσμευμένο” στην Ελλάδα.

“Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους.

“Δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, και επομένως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία”, συνέχισε ο Ράις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας”.

Ο Ράις γνωστοποίησε επίσης ότι το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα