ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ WALL

Αρνητικό είναι το κλίμα σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Οι ευρωαγορές μπήκαν με το…αριστερό στον Οκτώβριο, με τους δείκτες να τερματίζουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε ευρωζώνη και Γερμανία, προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές,

ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Νάπολη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται αντιμέτωπος με το κρίσιμο δίλημμα, για το αν πρέπει να προχωρήσει ή όχι σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο διοικητής της ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα εφόσον χρειαστεί, ωστόσο η προθέσεις του προσκρούουν στις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Δεν λείπουν πάντως οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα επισπεύσει τις αποφάσεις της λόγω των αρνητικών οικονομικών στοιχείων στη Γερμανία, που αποτελεί την “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σήμερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,98% στις 6.558 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,97% στις 9.382 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 4.365 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,83% στις 340,22 μονάδες.Πτώση και στη WallΜε πτώση υποδέχεται το δ΄τρίμηνο και η Wall Street, η οποία πυροδοτείται από την ανησυχία για αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, νωρίτερα του αναμενόμενου.Μπορεί τα οικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και τη μεταποίηση να είναι βελτιωμένα, ωστόσο – τραγική ειρωνία- αυτή ακριβώς η βελτίωση προκαλεί νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με φόντο τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.Ο Dow Jones σημείωνε πτώση 1,11% στις 16.853 μονάδες, ο Nasdaw υποχωρούσε 1,14% στις 4.442 μονάδες και ο S&P 500 στο -0,83% και τις 1.956 μονάδες.Όσον αφορά την Ασία, η οποία ταλανίζεται τις τελευταίες ημέρες από τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, σήμερα επικράτησε ηρεμία, καθώς οι αγορές της Κίνας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα