ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι προετεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Η διατήρηση του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η ανάληψη του «υπερυπουργείου» Οικονομίας και Ενέργειας από τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φωτογραφίζουν τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία.

Η παραμονή του κ. Σόιμπλε δείχνει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένει υψηλή προτεραιότητα της Γερμανίας.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του γερμανού υπουργού

Οικονομικών είναι η επιτυχής διαχείριση της ευρωκρίσης και η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και της τραπεζικής ένωσης.

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί τη δημιουργία μιας «πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης» προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή εξέλιξη, π.χ. την έκδοση ευρωομολόγων.

Η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να αλλάξει τη γερμανική στάση στην Ε.Ε., με βασικά προτάγματα τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το στοίχημα της «ενεργειακής στροφής»

Δεύτερο μεγάλο στοίχημα για την γερμανική κυβέρνηση είναι το πρότζεκτ της στροφής στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μετά την αποστασιοποίηση από την πυρηνική ενέργεια που αποφασίστηκε εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα.

Στόχος της Γερμανίας είναι η μετάβαση σε «καθαρές μορφές» ενέργειας χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Δύσκολο εγχείρημα η καθιέρωση του κατώτατου μισθού

Δύσκολη υπόθεση χαρακτηρίζεται και η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, την οποία θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας της γ.γ. του SPD Αντρέα Νάλες με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να υλοποιήσουν το σχέδιο σταδιακά και σε βάθος χρόνου μέχρι το 2017, οπότε δεν αναμένονται ισχυρές αντιστάσεις από τους συνδέσμους των εργοδοτών.

Πηγή: Deutsche Welle

Original article: ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι προετεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα