Α.Μέρκελ: “Η ήττα πονάει”. Δήλωση μετά τη νίκη SPD – Πράσινων στην Κάτω Σαξωνία

«Δεν θα προσποιηθώ. Μετά από όλα τα συναισθήματα που μου προκάλεσε αυτή η εκλογική αναμέτρηση, η ήττα πονάει ακόμα περισσότερο» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη βραδιά θρίλερ που έδωσε τη νίκη -κατά μία μόνο έδρα- σε SPD και Πράσινους στις εκλογές της Κάτω Σαξωνίας.
«Είμαστε όλοι λυπημένοι σήμερα. Λυπημένοι επειδή δεν τα καταφέραμε» είπε η Άνγκελα Μέρκελ

σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.Με μια έδρα διαφορά κρίθηκε ο νικητής στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας. SPD και Πράσινοι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανατρέποντας τους συσχετισμούς υπέρ της κεντροαριστεράς στο Bundesrat.

Μέχρι τα μεσάνυχτα έπρεπε να περιμένει η Γερμανία το τελικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών. Γύρω στις 00.45, ώρα Ελλάδας, ήταν πλέον σαφές ότι το στρατόπεδο της κεντροαριστεράς, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι (Grüne) διασφαλίζει με μια έδρα διαφορά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του τοπικού κοινοβουλίου. SPD και Πράσινοι έχουν 69 έδρες έναντι 68 εδρών που έλαβαν CDU και FDP.

Η κεντροαριστερά ελέγχει την Άνω Βουλή

Στέφαν Βάιλ και τους οικολόγους συμμάχους του, που σημείωσαν το καλύτερο ποσοστό της ιστορίας τους στο εν λόγω ομόσπονδο κρατίδιο. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος εκατοντάδες οπαδοί του SPD πανηγύρισαν ξέφρενα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τη νίκη του Στέφαν Βάιλ.

H νίκη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων ανατρέπει υπέρ της κεντροαριστεράς τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Bundesrat, τη βουλή των ομοσπόνδων κρατιδίων. Αυτό σημαίνει ότι πολλά νομοσχέδια η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να τα «περάσει» χωρίς τη συγκατάθεση του SPD. Για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενο σοσιαλδημοκρατικό «μπλόκο» στο Bundesrat προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο του ZDF.

Με τέσσερα κόμματα η τοπική βουλή

Τα προγνωστικά διέκριναν αρχικά ένα σχετικό προβάδισμα της κεντροδεξιάς, καθώς οι λεγόμενες “πλεονασματικές έδρες” που προβλέπει το γερμανικό εκλογικό σύστημα θεωρήθηκε ότι ευνοούν τους Χριστιανοδημοκράτες. Πρόκειται για τις βουλευτικές έδρες που προκύπτουν από την αναντιστοιχία του κομματικού ποσοστού και του αριθμού των μονοεδρικών που κερδίζει ένα κόμμα. Αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Στην τοπική βουλή της Κάτω Σαξονίας εκπροσωπούνται πλέον μόνο τα 4 παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας: CDU, SPD, Πράσινοι και FDP. H εκλογική συμμετοχή ήταν με 59,5% κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το 2008.

Με πληροφορίες από τη DW

Keywords
Τυχαία Θέματα