ΓΕΡΜΑΝΙΑ: “Ναι” στη Μέρκελ λένε οι σοσιαλδημοκράτες αλλά με …όρους – Βασικό θέμα η Ελλάδα

Η, πανίσχυρη μετά τις εκλογές της Κυριακής, Ανγκελα Μέρκελ είχε χθες τις πρώτες επαφές της με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκράτων (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το ενδεχόμενο σχηματισμού του μεγάλου συνασπισμού CDUSPD.

Ο κ. Γκάμπριελ δηήλωσε ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία, την οποία όμως εξαρτά από το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας.

Επιβεβαιώνοντας

ότι συνομίλησε με τον Γκάμπριελ, η Μέρκελ σημείωσε ότι «αυτό δεν αποκλείει τη συνεργασία με άλλα κόμματα» -δείχνοντας ουσιαστικά τους Πράσινους. Η κάλπη «μας έδωσε σαφή εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, και η Γερμανία χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση», ειπε η κα Μέρκελ.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ αλλά το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει με την συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του SPD την Παρασκευή.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

ΜΕΡΚΕΛ: Σάρωσε η καγκελάριος – Βασικό θέμα η Ελλάδα στις μετεκλογικές επαφές

Η Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι είχε ήδη την πρώτη μετεκλογική επαφή με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς να αποκλείει συζητήσεις και με άλλα κόμματα. Με τους Φιλελεύθερους εκτός Μπούντεσταγκ, οι Χριστιανοδημοκράτες πρέπει να διαλέξουν μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει επίσης ότι η τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική είναι φιλική προς την ολοκλήρωση και υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος για να αλλάξει. Τονίζει πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία ισοδυναμεί με ισχυρή ψήφο στην Ενωμένη Ευρώπη.

Επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις για μετεκλογική συνεργασία φαίνεται ότι θα είναι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχηγός του κόμματος, και όχι ο Πέερ Στάινμπρουκ -ο οποίος έχει επιβεβαιώσει πως δεν θα επιδιώξει χαρτοφυλάκιο σε πιθανή συγκυβέρνηση με την Μέρκελ. Ο ρόλος του όμως στο μέλλον του SPD είναι ανοικτός, και ο ίδιος δήλωσε «στη διάθεση του κόμματος» μελλοντικά.

Η Ελλάδα θα είναι το κεντρικό θέμα στις συζητήσεις με το CDU της Μέρκελ, στην κατεύθυνση των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, δήλωσε μετά τη βαριά του ήττα ο Π. Στάινμπρουκ.

ΤΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ DEUTSCHE WELLE

Ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με τους Πράσινους δήλωναν ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών πριν τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Πολλοί όμως άφηναν να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν το SPD. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ: “Δεν είναι η πρώτη φορά που θα πάμε σε έναν μεγάλο συνασπισμό,” δήλωσε ο κ. Κάουντερ. “Θα πρέπει να δώσουμε στη χώρα μια ισχυρή κυβέρνηση.”

Οι ενδοιασμοί στο SPD για μια τέτοια συνεργασία είναι μεγάλοι. Κανείς στο κόμμα δεν έχει ξεχάσει την ταπεινωτική ήττα του 2009 μετά από 4 χρόνια κυβερνητικού συνασπισμού με την κα. Μέρκελ. Αυτός είναι ο λόγος που σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι του κόμματος εκφράζονται διστακτικά για μια τέτοια προοπτική, που μάλλον είναι αναπόφευκτη. Τονίζουν ότι πιθανές διαπραγματεύσεις για τη σύσταση κυβέρνησης θα είναι δύσκολες.

Παραιτήσεις στους ηττημένους

Στους Πράσινους κανείς δεν ασχολείται στα σοβαρά με την πιθανότητα κυβερνητικής συμμετοχής. Στο επίκεντρο ενός εσωκομματικού καυγά που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις βρίσκεται το ερώτημα τι και ποιοι φταίνε για το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραίτηση του προεδρείου.

Με την ίδια πρόταση φαίνεται να ασχολείται αυτή τη στιγμή και η ηγεσία των Φιλελευθέρων: όχι μόνον ο πρόεδρος του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ αλλά και ολόκληρο το προεδρείο έχουν υποβάλει την παραίτηση τους.

Το δε Κόμμα της Αριστεράς εξακολουθεί να υποστηρίζει την αναγκαιότητα σύστασης ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Όπως όμως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ, “αυτοί δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί μας.”

Τη δυσαρέσκεια τους για τη αποτυχία των Φιλελευθέρων εκφράζουν την ίδια ώρα παράγοντες της οικονομίας. “Οι φιλελεύθερες ιδέες μας πήγαν προς τα εμπρός” υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας, Ούλριχ Γκρίλο.

Όσον αφορά το νεοσύστατο κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, που ουσιαστικά επιδιώκει να αντικαταστήσει τους Φιλελεύθερους, ο κ. Γκρίλο σημείωσε ότι θα πρέπει να αποδείξει ακόμη ότι μπορεί να ασκεί πολιτική, πέραν του να λέει ‘όχι στο ευρώ’. Στη Γερμανία πάντως «η μεγάλη πλειοψηφία της οικονομίας είναι υπέρ του ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα