Γερμανία: Με 3,8% «έτρεξε» ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

16:04 4/1/2024 - Πηγή: BankWars

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά λιγότερο από ότι αναμενόταν, εξαιτίας μιας πιο υποτονικής αύξησης των τιμών ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή εικάζεται ότι μπορεί να συμβάλει στη συγκράτηση των μισθολογικών απαιτήσεων και να επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη έναντι προβλέψεων για πληθωρισμό

3,9%, ενώ ήταν σημαντικά αυξημένος από το 2,3% τον Νοέμβριο. Η μέτρηση για το 2023 συνολικά ανέρχεται στο 6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ τον Νοέμβριο είχαν υποχωρήσει κατά 0,7%. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μηνιαία αύξηση κατά 0,3%.

Η ανοδική κίνηση των τιμών τον περασμένο μήνα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις βάσης: Η εφάπαξ κρατική ενίσχυση για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης συμπίεσε το κόστος ενέργειας στο τέλος του 2022, ενισχύοντας τον πληθωρισμό ένα χρόνο αργότερα. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με τα περιφερειακά γερμανικά στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, τα στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν μια παρόμοια εικόνα με εκείνη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καθώς η απόσυρση της κρατικής στήριξης βοήθησε να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο 4,1% από 3,9%. Η αύξηση των τιμών στην Ιρλανδία ήταν επίσης ανοδική, ενώ η Ισπανία την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι διατηρήθηκε σταθερά στο 3,3%.

Αύριο, Παρασκευή, αναμένονται τα πανευρωπαϊκά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιτάχυνση στο 3% ετησίως από 2,4%.

Keywords
Αναζητήσεις
germania-me-38-etrexe-o-plithorismos-ton-dekemvrio.htm
Τυχαία Θέματα