Γάζα: Αναβλήθηκε η τετραμερής στην Ιορδανία – Αλληλοκατηγορούνται Χαμάς και Ισραήλ για την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η τετραμερής που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη στην Ιορδανία, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου χθες Τρίτη στη Γάζα, για την οποία Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους Άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν -τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ

Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β’ αμέσως μόλις άκουσε την είδηση και ότι ζήτησε από συνεργάτες του αρμόδιους για την εθνική ασφάλεια να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200 άνθρωποι. Η Χαμάς έκανε λόγο για βομβαρδισμό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, ενώ ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που έπεσαν στο νοσοκομείο.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο κ. Πολιάνσκι ανέφερε πως θα εισηγηθεί να προστεθεί στο κείμενο σθεναρή καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο.

«Υποβάλαμε τροπολογία που αφορά την καταδίκη των πληγμάτων στη Γάζα, την καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αλ Αραμπί», ανέφερε ο κ. Πολιάνσκι.

Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως αναμένουν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, τη χώρα που ασκεί την προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μαχμούντ Αμπάς: Αυτή η «ειδεχθής σφαγή» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε ότι πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

«Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές… Δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι υγειονομικές Αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανέφεραν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για πλήγμα κατά λάθος από τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ με ρουκέτες.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του στρατού του Ισραήλ «ψέματα»

Η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε ψέματα τις κατηγορίες του Ισραήλ. «Όπως συνηθίζει, ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί, κατασκευάζοντας ψέματα, να απαλλαγεί από την ευθύνη του για τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξε, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Ισλαμικό Τζιχάντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλαμιστικό κίνημα, προσθέτοντας: «Διαβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες».

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ στη Χαμάς εντός της εβδομάδας

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για να ανακοινώσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας νέες κυρώσεις σε βάρος ηγετικών στελεχών της Χαμάς μετά την πολύνεκρη επίθεση μαχητών του στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλέστηκε πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση.

Αν και γενικά οι ηγέτες της Χαμάς δεν διαθέτουν πόρους στις ΗΠΑ, οι κυρώσεις θα αυξήσουν την πίεση σε χώρες που τους φιλοξενούν, όπως το Κατάρ, εξηγείται.

Keywords
Αναζητήσεις
gaza-anavlithike-i-tetrameris-stin-iordania--allilokatigorountai-chamas-kai-israil-gia-tin-polynekri-epithesi-sto-nosokomeio.htm
Τυχαία Θέματα