Γ. Βαρουφάκης: Πήρε πίσω την επιβολή τέλους στις αναλήψεις μετρητών μετά τον… εξάψαλμο από τον Τσίπρα!

Πήρε πίσω την επιβολή τέλους στις αναλήψεις μετρητών ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και αφού πέρασε μια βόλτα από το Μέγαρο Μαξίμου και προφανώς…τα άκουσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη βόμβα που έριξε ο ΥΠΟΙΚ.

Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα

η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.

Το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα μικρό τέλος στις αναλήψεις μετρητών από ATMs και γκισέ τραπεζών άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν κεφάλαια καταθέσεων.

Επίσης η Ελλάδα προτείνει την επιβολή φόρου 15% για τη νομιμοποίηση των καταθέσεων του εξωτερικού, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελβετία. Παράλληλα προτείνεται νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες με φόρο 30%

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι σχετικές διατάξεις για την «αυτοαποκάλυψη καταθέσεων» θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ώστε οι πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε το σύστημα αυτόματης «αυτόαποκάλυψης καταθέσεων» ως εξής: Ο καταθέτης θα μπαίνει από τον υπολογιστή του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπου θα δηλώνει τις αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού. Εν συνεχεία θα πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και θα αναλαμβάνει πιστοποιητικό ότι συμμορφώθηκε.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά στις 5 Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα υπάρξει συμφωνία.

Αλαλούμ με δηλώσεις Βαρουφάκη στο CNN

Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, δήλωσε στο CNN ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, δηλώνοντας όμως παράλληλα αισιόδοξος ότι «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας»
Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν αφού αυτό ήταν βασισμένο στην αρχή ότι η Αθήνα θα πληρώνει και μετά θα υπάρχει καταβολή δόσεων από τους δανειστές.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη «είναι κοινή γνώση, όλοι γνωρίζουν στη Γαλλία τους θεσμούς ότι η Ελλάδα δεν μπορει να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία» ενώ κληθείς να σχολίασει τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση είπε ότι «απλώς επανέλαβε ότι έχω πει κι εγώ πολλές φορές». «Για 4 μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωνμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».

Κάλεσε, δε, τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ «να μας συναντήσουν στο 1/4 το δρόμου».

Όσον αφορά τέλος αν οι συντάξεις είναι η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «είναι μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα».

ΧΘΕΣ…ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ…

«Βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία» δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας μονολεκτικά με «ναι» στην ερώτηση εάν οι θεσμοί βρίσκονται κοντά στο να καλύψουν το 1/4 της διαδρομής που τους αφορά.

Ερωτηθείς, εξάλλου, τι «απαντά» στην πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου. Είναι πιο δύσκολη από τη δική μου», ο κ. Βαρουφάκης είπε «έχει δίκιο ο κ. Σόιμπλε».

Keywords
Τυχαία Θέματα