Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος περιγράφει την επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι τρεις μεγάλες και οι μικρές τράπεζες στην ανάπτυξη της χώρας. Κάνει αναφορά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι: “Από τώρα και μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, οι επενδυτές

θα κληθούν να μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες θα έχουν την πλήρη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες και καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, αυξημένη εμπιστοσύνη εκ μέρους των καταθετών και δυνατότητα επανόδου στις αγορές κεφαλαίων. Οι τράπεζες θα μπορέσουν έτσι να συνεισφέρουν ξανά στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και να διατηρήσουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ελέγχουν σχεδόν το ένα τρίτο της τραπεζικής αγοράς”.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

“Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη αποτελεί τον μοχλό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα: από το βάρος του δημόσιου χρέους μέχρι το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την διογκούμενη ανεργία.

Η κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2009 προκλήθηκε από τα μεγάλα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, για τις συνέπειες των οποίων είχε έγκαιρα προειδοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κρίση επέφερε ένα καταστροφικό πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20% – και συνεχίζει να υποχωρεί. Η ανεργία αυξήθηκε στο 25%, ξεκινώντας από ποσοστό χαμηλότερο του 8%, – και συνεχίζει να αυξάνεται. Το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίσθηκε – και συνεχίζει να υποχωρεί. Τα μεγέθη αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα του αμερικανικού «Μεγάλου Κραχ».

Και όμως, εν μέσω μιας τέτοιας απογοητευτικής και επώδυνης κατάστασης, έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα θεμέλια για μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία. Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εντυπωσιακή: παρά την ύφεση, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την προσπάθεια, το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ

Πρόοδος σημειώνεται και στο θέμα της ανταγωνιστικότητας: Η κατά 30% σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους από το 2001 θα έχει ανακτηθεί πλήρως μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Η βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα έχει συμβάλει στον περιορισμό κατά τα δύο τρίτα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με το 2008. Επί πλέον με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα υλοποιούνται περαιτέρω σημαντικά μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εργασίας, παράλληλα με τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις.

Οι συντελούμενες αλλαγές είναι ακόμη πιο εμφανείς στον τραπεζικό τομέα. Το ελ

Keywords
Τυχαία Θέματα