Φωτιά στο προσφυγικό βάζει η Αυστρία – Διάσκεψη Δ.Βαλκανίων – Τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα για Αφγανούς

UPD:

Οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Οι προερχόμενοι από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί εκτοξεύουν εδώ και εβδομάδες φραστικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της Ελλάδας

για «μη τήρηση των δεσμεύσεών της», για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τάσσονται επίσης υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων, που είναι από την περασμένη Παρασκευή στους 80 και 3.200 αντίστοιχα,

Όπως ανακοινώθηκε από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο (ντε φάκτο αποσχισθείσα επαρχία της Σερβίας), Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

ΣΤΟΠ ΣΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ – ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς οι σερβικές αρχές από χθες δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες αφγανικής εθνικότητας.

Μετά την ενέργεια αυτή των σερβικών αρχών, το ίδιο πράττουν πλέον για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και οι αρχές της ΠΓΔΜ, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Η νέα κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.ΜΟΥΖΑΛΑ

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μίλησε για τις εξελίξεις στην Ειδομένη κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής το βράδυ της Κυριακής. Ο κ. Μουζάλας χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν γιατί τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και συμπλήρωσε «Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Ετσι, πριν καλά – καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των Βρυξελλων που προέβλεπε ότι καμία χώρα δεν θα κλείσει τα σύνορα της μέχρι την 6η Μαρτίου, τα Σκόπια παραβίασαν την δέσμευσή τους, παγιδεύοντας χιλιάδες μετανάστες προς την πλευρά της Ελλάδας. Μια δέσμευση που ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της ΕΕ έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα