Έξι Ρώσοι στο Δ.Σ της Τράπεζας Κύπρου – Κρίστης Χασάπης Πρόεδρος – Vladimir Strzhalkovskiy αντιπρόεδρος

UPD: Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τρ. Κύπρου εξέλεξε σήμερα τον ακαδημαϊκό Κρίστη Χασάπη και τον Vladimir Strzhalkovskiy ως πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Τράπεζας, αντίστοιχα.

Το 16-μελές συμβούλιο εκλέχθηκε από τη συνέλευση της Τράπεζας με ποσοστά, που όπως ανακοινώθηκε ξεπερνούν το 50%.

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου συνήλθε σήμερα σε μια ιστορική συνεδρία.

Σε πνεύμα ομόθυμης συναίνεσης και αποφασιστικότητας το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του, τους πελάτες της Τράπεζας, τους καταθέτες και τους οφειλέτες και με αποφασίστηκες ενέργειες να δώσει το στίγμα μια νέας εποχής.

Στην ψηφοφορία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πήραν μέρος περισσότεροι από 3.500 μέτοχοι. Οι υποψήφιοι ήταν 46. Τα 16 μέλη του νέου Δ.Σ. στο οποίο μετέχουν και έξι Ρώσοι υπήκοοι, είναι οι: Βράχας Ξάνθος, Γιαλέλης Μαρίνος, Γιαννάς Μάριος, Γιασεμίδης Ανδρέας, Ζωγραφάκης Ιωάννης, Καλοχωρίτης Μάριος, Κατσαρός Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Άδωνης, Χασάπης Κρίστης, Χατζηπαπάς Κώστας, Ανσιάκοβα Αντζέλικα, Τσιτσικασβίλι Δημήτρη, Ουραζόφ Ερισκάν, Λοτζιέφσκι Ιγκόρ,Σμετανίν Αντόν, και Τρασκόφσκι Βλαντιμίρ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγονται οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου, με αντιδράσεις παλαιών κυρίως μετόχων που επιρρίπτουν ευθύνες στο τέως και στο μεταβατικό συμβούλιο για την απομείωση της αξίας των μετοχών τους στο 1 σεντ ή στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η προσπάθεια του μεταβατικού προέδρου του ΔΣ της τράπεζας Σοφοκλή Μιχαηλίδη να προβεί σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, διεκόπη απότομα από μετόχους που αξίωσαν από τον ίδιο να αποφύγει ιστορικές αναδρομές και να απαντήσει ευθέως στα ερωτήματα.

Προκλήθηκε κυκεώνας με πολλούς μετόχους να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται για την «κατάντια» της Τράπεζα Κύπρου, κατά την έκφραση τους.

Οι μέτοχοι ζήτησαν αναβολή της συνέλευσης αφού δεν τους έχουν δοθεί οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της Τράπεζας.

Παρενέβη ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου ο οποίος εξήγησε ότι η σημερινή συνέλευση είναι αποτέλεσμα του μνημονίου και δεν είναι μια κανονική συνέλευση κατά την οποία γίνεται απολογισμός.

Να γίνει αντιληπτό, είπε, ότι το ένα σεντ που έπληξε πολλούς, το 18% της Λαϊκής που θεωρείται ως μεμπτό δεν έχουν καθοριστεί από το συμβούλιο αλλά από την πολιτεία.

Η σημερινή συνέλευση δεν μπορεί να αναβληθεί, είπε ο κ. Πολυβίου.

Στις ερωτήσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή μετόχου που ζήτησε να μάθει για το ELA της τράπεζας και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο ELA ανέρχεται περίπου στα €10 δισ. ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δανεια θα φανούν στους λογαρισμούς του Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα των μετόχων, ο κ.Σορώτος διαβεβαίωσε οτι δεν υπάρχουν ακόμη λογαριασμοί της τράπεζας για το 2012.

Απαντώντας γαι τον τρόπο χειρισμού προβληματικών δανείων, ο κ. Σορώτος είπε ότι έχουμε δώσει δάνεια σε επιχειρηματίες και ότι τα προβλήματα της οικονομίας θα έχουν αντίκτυπο στους επιχειρηματίες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτούς τους δανειολήπτες για την τράπεζα και τους μετόχους αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς αντάλλαγμα, τόνισε.

Είπε ότι η Τράπεζα δικαιούται να συμμετέχει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Χρ. Σορώτος: Νέα αρχή για την Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου κάνει νέα αρχή έχοντας καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να μην αποδομηθεί παρά το αντίξοο περιβάλλον, είπε σήμερα ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Σορώτος.

«Είναι μια καινούρια τράπεζα» που θα εργαστεί σκληρά για να ξανακτίσει τη φήμη της και για να πείσει ότι έχει αλλάξει, απεγκλωβισμένη από λάθη του παρελθόντος, ανέφερε στη πρώτη συνέλευση των μετόχων μετά το bail-in των καταθέσεων τους.

«Είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε έξι μήνες από σήμερα», είπε.

Στην δική του ομιλία ενώπιον των μετόχων είπε ότι η Τράπεζα κατάφερε να επιβιώσει
τις τελευταίες 100 μέρες, από τότε που ανέλαβε, παρά το ιδιαίτερα αντίξοο το περιβάλλον.

Με ενοχλούσε ότι μιλούσα με πολιτειακούς αξιωματούχους και μου έλεγαν ότι αυτή Τράπεζα θα κλείσει, είπε.

Τόνισε τη σημασία που δόθηκε στην αναπτέρωση του ηθικού των υπαλλήλων και στη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η πρώτη αρχή που εφαρμόσαμε είναι η συναίνεση, είπε. Η δεύτερη είναι οι διεθνείς εμπορικές πρακτικές.

«Ακολουθήσαμε αυτά που έχουν πετύχει άλλοι αλλού», είπε.

Τόνισε την κοινή συναινετική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η αξιολόγηση της Κύπρου, κάτι που θα βελτιώσει και την αντίστοιχη αξιολόγηση της Τράπεζας, είπε, αφού η μάξιμουμ αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι ψηλότερη από αυτή
του κράτους.

Είπε ότι το νέο συμβούλιο θα πρέπει να καταρτίσει ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλάνο και έκανε εκτενείς αναφορές στις λειτουργικές ενέργειες που έγιναν για να σταθεροποιηθεί η Τράπεζα και να βοηθήσει τους πελάτες της.

Σ. Μιχαηλίδης: Προτεραιότητα του νέου Δ.Σ. η κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης

Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου Σοφοκλής Μιχαηλίδης είπε ότι προτεραιότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι η κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφερε στην λογοδοσία του στους μετόχους.

Με την εφαρμογή των αποφάσεων για μείωση του λειτουργικού κόστους, ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε σε 166 και το προσωπικό σε 4350 άτομα, τόνισε.

Αναφερόμενος στα καθήκοντα του μεταβατικού συμβουλίου, ανέφερε ότι «είχαμε να αντιμετωπίσουμε εκδηλώσεις καχυποψίας, ενίοτε οργής και υπερβολικής κριτικής εκ μέρους της κοινής γνώμης».

Ανέφερε ότι τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση του λειτουργικού κόστους είχε η υλοποίηση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ετοιμάζει η τράπεζα με τη βοήθεια των ειδικών συμβούλων McKinsey θα είναι ένα από πρώτα και ίσως το κυριότερο θέμα που θα τεθεί ενώπιον του νέου ΔΣ.

«Η οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και η συνεπής εφαρμογή του θα εδραιώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις προοπτικές της Τρ. Κύπρου. Θα δημιουργήσει περαιτέρω προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών και του κοινού. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει ουσιαστικά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις χρηματοπιστωτικές πράξεις στη βάσει του οδικού χάρτη που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Θα σηματοδοτήσει επίσης την οριστική επάνοδο της τράπεζας στην ομαλότητα και σταθερότητα».

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα