ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ATTICA BANK

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα και αναμένεται να αποφασίσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έως και κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε τους βασικούς επενδυτές που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ, με την οποία η Eurobank ουσιαστικά περνάει στον ιδιωτικό τομέα.

Στην Attica Bank,
όλα είναι έτοιμα για την κατάθεση του capital plan, μέσω του οποίου η τράπεζα αναζητά κεφάλαια ύψους 397 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος. Η διοίκηση της Attica Bank βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα πλασιώσει το ΤΣΜΕΔΕ στο μετοχολόγιο της τράπεζας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η στήριξη του βασικού μετόχου θεωρείται δεδομένη, ενώ εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές, με το τελικό σχέδιο να εγκρίνεται άμεσα. Η Attica Bank δεν συμμετέχει στα ευρωπαϊκά stress tests, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή μία «χρονική ευελιξία» για τη υλοποίηση του capital plan, στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της ΤτΕ.

ΕΘΝΙΚΗ - Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώΣυνεδριάζειτο μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με αντικείμενο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η τιμή της αμκ της Εθνικής αναμένεται μεταξύ 2,5 με 3 ευρώ. H προηγούμενη αύξηση έγινε στα 4,29 ευρώ.

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley θα είναι οι ανάδοχοι στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής , σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη συγκληθεί για τη Μεγάλη Τρίτη το ΔΣ της τράπεζας, το οποίο θα συγκαλέσει τη γενική συνέλευση των μετόχων της για τις 10 Μαΐου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση νέων μετοχών.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζήτηση από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα το ύψος του αλλά και όλων των εναλλακτικών και συμπληρωματικών πηγών άντλησης κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την αύξηση.

Εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, η Εθνική Τράπεζα καλύπτει άμεσα τις ανάγκες που προκύπτουν από τα stress tests, δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα απόθεμα κεφαλαίων και συνεχίζει με την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και των κινήσεων αναδιάρθρωσης ενώ δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να αναμορφώσει το σχεδιασμό με διαφορετικό μίγμα και χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν 15,61% και το ΤΧΣ κατέχει το 84,39% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, οι ιδιώτες θα κατέχουν περίπου το 37% των μετοχών

Η διοίκηση της ΕΤΕ προσπάθησε να αποφύγει την αμκ. Ωστόσο, το… αφεντικό (τρόικα, κυρίως DG com) άλλα είχε στο νου του, εξ ου και μετά την συνάντηση του Αλμούνια με τον Γιάννη Στουρνάρα, την προηγούμενη Πέμπτη, λύθηκαν οι γλώσσες και στην Αιόλου άρχισαν τις διαρροές για την επικείμενη αύξηση.

Και επειδή η τράπεζα κατάφερε να περάσει την γραμμή η αύξηση να γίνει με δικαίωμα υπέρ των παλαιών μετόχων, γι` αυτό η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι πιο χρονοβόρα σε σχέση με την αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank.

Οι εργασίες είναι τόσο πυρετώδεις, που ανακλήθηκαν και οι άδειες των μεγαλοστελεχών…

Eurobank – Περιζήτητη - Χρήμα από Prem Watsa και Guo Guangchang

Πάνω από 1 δισ. ευρώ προσφέρει το καναδέζικο fund Fairfax του Prem Watsa στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

O Ινδο-Καναδός επικεφαλής του Fairfax απέστειλε ολοκληρωμένη προσφορά στη διοίκηση του ΤΧΣ για ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε τιμή πέριξ των 0,30 – 0,35 ευρώ.

Το Fairfax υποστηρίζεται από consortium επενδυτών και η προσφορά κατατέθηκε από κοινού με τις Fidelity, Capital, W.Ross και McKenzie.

Εν τω μεταξύ, ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την Κινεζική Fosun του Guo Guangchang, προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση

Original article: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ATTICA BANK.

Keywords
Τυχαία Θέματα