Έφυγε ο Αλβέρτος Αρούχ – Αντίο στον “Επίκουρο”

Έφυγε το Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, ο Αλμπέρτος Αρούχ, ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς σε θέματα εστίασης και κριτικός εστατορίων, ο οποίος υπέγραφε με το όνομα Επίκουρος.

Ο Αλμπέρτος Αρούχ ήταν καθηγητής Οικονομικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η γαστρονομία για την οποία έγραψε πληθώρα άρθρων και σημαντικό αριθμό βιβλίων. Τελευταίο του πόνημα «Η Νέα Ελληνική Κουζίνα: Περί της ελληνικότητας του

μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της».(εκδ. Ικαρος).
Οταν με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τον ρώτησε ο Γιάννης Μπασκόζος τι σημαίνει ελληνικότητα στην κουζίνα, απάντησε «Ισως να μην μπορέσουμε να την ορίσουμε ακριβώς αλλά… μεταξύ μας καταλαβαινόμαστε. Συνήθως αυτή η ελληνικότητα κρύβεται πίσω από τις μνήμες. Της γιαγιάς, του χωριού, του σπιτιού μας.

Κατά τη γνώμη μου η νέα ελληνική κουζίνα θα μπορούσε να πάρει μια κατεύθυνση με επίκεντρο κυρίως τον τόπο που παράγει μια παράδοση, είτε αυτή η παράδοση είναι προϊόν είτε συνταγή ή τεχνική μαγειρέματος. Θα υπάρξουν σεφ που θα σταθούν κυρίως στο βίωμα ή σε κάτι άλλο δικό τους. Αυτοί θα αποφασίσουν. Σημασία έχει τελικά όχι το αν θα κάνουμε κάτι ελληνικό αλλά αν θα κάνουμε κάτι καλό. Αν το καλό το βρούμε μέσα από το ελληνικό, ακόμη καλύτερα. Οπως το έκαναν οι Δανοί μάγειροι με πάθος».

Ο Αρούχ αρθρογραφούσε τελευταία στο BHMAGOURMET, ενώ για πολλά χρόνια, έγραφε τη στήλη ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, όπου αρχικά υπέγραφε ως Ε. Π. Κούρος.

Η κηδεία του, ήταν πολιτική και έγινε χθες στο Α” Νεκροταφείο, στην Αθήνα. Επιθυμία του ήταν να μη σταλούν στεφάνια αλλά να κατατεθούν χρήματα για οποιονδήποτε φιλανθρωπικό σκοπό.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς του και σε όσους τον γνώρισαν από κοντά και τον αγάπησαν.

Original article: Έφυγε ο Αλβέρτος Αρούχ – Αντίο στον “Επίκουρο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα