Εθνική: Η αλήθεια για το “ναυάγιο” της πώλησης της Ασφαλιστικής στους Κινέζους – Ήθελαν εξαγορά με “πέτσινα” λεφτά, όπως και η EXIN

Το οριστικό για εφέτος τουλάχιστον ναυάγιο της πώλησης από την Εθνική Τράπεζα της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το θέμα να παίρνει παράταση με νέο διαγωνισμό που πρέπει να καταλήξει μέχρι το τέλος του 2019, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στην αγορά.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της

δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης; Και πως δικαιολογείται η “έκρηξη” του κινέζικου ομίλου που με ασυνήθη τρόπο επιτίθεται και προσωπικά κατά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Π.Μυλωνά;

Πληροφορίες του bankwars αναφέρουν ότι ο κινέζικος όμιλος, που πολλά “πόνταρε” στις δημόσιες σχέσεις και το λόμπι που “έστησε” στην Αθήνα, είχε ακριβώς το ίδιο…κουσούρι με τον ελληνοαμερικάνικο όμιλο EXIN:

Πολύ απλά, για να γίνει κατανοητό από όλους, δεν “έδειξε” ή μάλλον δεν απέδειξε ότι έχει “ζωντανά” λεφτά. Μεγάλο μέρος του προσφερόμενου τιμήματος των 676 εκατ. ευρώ, για το 75% της Ασφαλιστικής και τη 10ετή σύμβαση bancassurance, επροβλέπετο να καλυφθεί με δανεισμό.

Όπως όμως και η EXIN, οι Κινέζοι, δεν έφεραν ποτέ, παρότι τους ζητήθηκε, εγγυητική επιστολή από τράπεζα εδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως – και σωστά – επέμειναν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ούτε καν από την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), που θα γινόταν αποδεκτή.

Η πρόταση για χρηματοδότηση αφορούσε αυτόνομα λειτουργούσα θυγατρική της κινέζικης τράπεζας η οποία κάθε άλλο παρά μπορούσε με βάση τα κεφάλαια και τους δείκτες της να στηρίξει ένα τόσο μεγάλο project.

Είναι κοινό μυστικό στους έχοντες σχέση με την αγορά, ότι όμιλοι όπως η EXIN και η Gongbao, ακολουθούν “κοινή γραμμή” για τον δανεισμό τους:

Ποτέ δεν θέλουν να “μπερδεύουν” τη δουλειά τους με τράπεζες που έχουν έδρα την ΕΕ καθώς αποτυχία στο Project θα την πληρώσουν ακριβά και …χωρίς εκπτώσεις, αλλά ούτε και με τράπεζες μητρικές των χωρών τους, καθώς, τυχόν αποτυχία στο project, επιβαρύνει τα κεφάλαια και την φήμη τους.

Επιλέγουν λοιπόν και προτείνουν ως χρηματοδότες, τράπεζες και φορείς που καμία σχέση δεν έχουν ή ευθύνη που μπορεί να τους αποδοθεί όταν γίνει στο project η…στραβή.

Με αυτά τα δεδομένα, άριστα έπραξε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και δεν “έμπλεξε”.

Αναμενόμενη λοιπόν η οξύτατη αντίδραση της Gongbao και οι βολές κατά του Π.Μυλωνά.

Η ανακοίνωση της Gongbao

«Στις 16 Οκτωβρίου 2018, λάβαμε μια επιστολή (η «Επιστολή») από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ»), σύμφωνα με την οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ («ΔΣ της ΕΤΕ») συνεδρίασε την προηγούμενη ημέρα. Στην εν λόγω συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao Financial Holdings Limited σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της Ανωνύμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ» («Εθνική Ασφαλιστική»).

Θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι. Η διαδικασία λήψης της απόφασης, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά αυτοσχέδιας συνεδρίασης, για αιφνίδια και απότομη καταγγελία των συζητήσεων με τη Gongbao είναι ανεύθυνη, αλλά έχει και απώτερο σκοπό. Πρόκειται για ένα ακόμη διαβόητο σκάνδαλο έπειτα από την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, με τον κο Μυλωνά να είναι υπαίτιος και στις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για μια μαύρη μέρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη. Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση.

Τα τελευταία δύο έτη, παρά την αποτυχία της ΕΧΙΝ και την απόσυρση της Fosun την τελευταία στιγμή, υποστηρίξαμε αδιάλειπτα την ΕΤΕ και την Εθνική Ασφαλιστική και συνεχίσαμε να συμμετέχουμε στη διαδικασία πώλησης ως ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι τέλους, καθώς θεωρήσαμε το εν λόγω έργο ως ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδος και Κίνας. Στη σχέση αυτή, είχαμε την συνεχή στήριξη της ICBC. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζικος όμιλος εμπορικών τραπεζών υποστήριξε έργο στην Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, καταλογίζονται ευθύνες στον κο Μυλωνά και στην ΕΤΕ για τη συμπεριφορά τους, την απόφαση τους επί του ζητήματος και την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. Ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικές υπηρεσίες έως 450 εκατ. Ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως. Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς».

Εθνική Τράπεζα: Τέλος οι διαπραγματεύσεις με την Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

Keywords
Τυχαία Θέματα