ΕΘΝΙΚΗ: Στο ταμπλό του Χ.Α. οι νέες μετοχές – Οι προσδοκίες και οι φόβοι

Eισήχθησαν σήμερα 20 Μαϊου, για διαπραγμάτευση οι 1.136.363.637 νέες μετοχές της Εθνικής που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε πραγματοποιηθεί στην τιμή των 2,20 ευρώ.

Η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε στα 2,14 ευρώ, με άνοδο 1,42%, ενώ διακινήθηκαν 58.297.227 μετοχές, συνολικής αξίας 123,422 εκατ. ευρώ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars:

Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών του ΧΑΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκριναν την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση

των 1.136.363.637 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων.

Μετά την ανωτέρω αύξηση το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 2,41 δισ. ευρώ και διαιρείται σε 3.533.149.631 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, σε 12.639.831 εξαγοράσιμες προνομιούχες ονομαστικές μετοχές άνευ δικαιώματος ψήφου και άνευ σωρευτικού μερίσματος, 0,30 ευρώ εκάστη και σε 270.000.000 εξαγοράσιμες προνομιούχες ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 5 ευρώ εκάστη.

Σε ότι αφορά την αντίδραση της αγοράς στην εισαγωγή: Πρώτον, αντιδρά με το λεγόμενο rebalancing, δηλαδή την αναδιάταξη της στάθμισης στον Δείκτη FTSE αλλά και έπειτα και με την αναμενόμενη ολοκλήρωση του κλεισίματος θέσεων στα 4 εκατ. μετοχές που χρωστούν όσοι έχουν κάνει ανοιχτές πωλήσεις στον τίτλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θέσεων στη μετοχή από τους ξένους εξαιτίας του rebalancing πιθανώς να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η μετοχή βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα τεχνικά και εφόσον το σενάριο για απομάκρυνση εθνικών εκλογών συνεχίζει να κερδίζει έδαφος μπορεί τελικά να σταθεροποιηθεί παρά την προσφορά τίτλων και σταδιακά να αποτελέσει έναν από τους σηματωρούς για την ανάκαμψη της αγοράς.

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Εντόπισε παράνομες ανοιχτές πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας

Ευρήματα παράβασης αναφορικά με ανοικτές πωλήσεις επί του τίτλου της Εθνικής έχει ήδη στη διάθεσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία σήμερα (20/5) θα ολοκληρώσει τη συλλογή στοιχείων φτάνοντας στους τελικούς επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr.

Eντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις για όλους τους παραβάτες οι οποίες, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, μπορεί να φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη διαδικασία θα ολοκληρωθεί άμεσα και για τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, ενώ ευρήματα παραβατικότητας υπάρχουν και στην περίπτωση της Eurobank.

Original article: ΕΘΝΙΚΗ: Στο ταμπλό του Χ.Α. οι νέες μετοχές – Οι προσδοκίες και οι φόβοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα