ΕΤΕ: Τί ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη για το deal

Τον βασικό άξονα του σχεδίου συγχώνευσης με την Eurobank, τις εκτιμήσεις για τις συνέργειες καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης παρουσίασε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στους αναλυτές, μέσω conference call που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής τόνισε ότι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα θα διατηρήσει την παρουσία της

στην Τουρκία, μέσω της συμμετοχής της στην Finansbank και ανέφερε ότι σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν τα μερίδια που κατέχει σε αγορές των Βαλκανίων.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι το νέο σχήμα θα κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά της Βουλγαρίας όπου αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολό τους απολαμβάνουν μερίδιο άνω του 40%.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής, οι συνέργειες θα ανέλθουν γύρω στα 600 εκατ. ευρώ έως το 2015, ενώ το σύνολο του ενεργητικού της ενοποιημένης τράπεζας θα διαμορφωθεί στα 178 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την εξάρτηση της τράπεζας από το ΤΧΣ, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε ότι οι συνέργειες σε συνδυασμό με τη μεγάλη καταθετική βάση θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από το Ταμείο.

Η Εθνική προσβλέπει σε αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης και καλύτερες συνθήκες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, λόγω μεγέθους και καταθετικής βάσης. Το μερίδιο αγοράς της νέας τράπεζας θα «αγγίζει» το 36% στις χορηγήσεις (87,3 δισ. ευρώ), 32% στις καταθέσεις (62,2 δισ. ευρώ), ενώ σε επίπεδο δικτύου τα 925 υποκαταστήματα αντιστοιχούν στο 26% της αγοράς.

Η διοίκηση της ΕΤΕ αναμένει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και τοποθετεί την οριστικοποίησή τους μέσα στον επόμενο μήνα. Τέλος, η τράπεζα ανέφερε το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου η πλήρης ενοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνει σε ορίζοντα τριετίας.

Σε αυτό το διάστημα η νέα τράπεζα θα επιδιώξει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων μέσω της βελτιστοποίησης των πόρων και των δυνατοτήτων, τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης της συμφωνίας λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους εκτέλεσης καθώς και την αξιοποίηση του προσωπικού.

Συνολικά, η νέα τράπεζα θα διαθέτει χορηγήσεις ύψους 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 87,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των αγορών που δραστηριοποιείται.

Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή:www.capital.grσχετικά άρθραErnst & Young: Ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στην Ρωσία μετά και την ένταξή της στον ΠΟΕ«Πυρετός» στο Μαξίμου λόγω Μέρκελ και διαδηλώσεωνΑίρεται η αναστολή για Εθνική – EurobankTο τέλος των βασικών μισθώνΟι λίστες της τρόικας με πάνω από 150 “εκκρεμότητες” του ΜνημονίουΤι πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι της Εθνικής και της EurobankΝέος όμιλος ΕΤΕ μετά τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και EurobankΣαμαράς: Δεν θα αφήσω την χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλιEUROBANK: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΠροαιρετική δημόσια πρόταση από την Εθνική Τράπεζα για την Eurobank
Keywords
Τυχαία Θέματα