Ερντογάν: Δημοκρατική επανάσταση οι σημερινές εκλογές – Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου

Σχεδόν 60 εκατομμύρια Τούρκοι σε συνολικό πληθυσμό περίπου 81 εκατομμυρίων καλούνται σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία, οι οποίες πιστεύεται ότι θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία πριν από περισσότερο από 15 χρόνια.

Ο Ταγιπ Ερντογάν άσκησε

το εκλογικό του δικαίωμα στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ. Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μεχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα, «Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», εξήγησε.

Μίλησε ακόμα για δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία με τις σημερινές εκλογές και πρόσθεσε πως η συμμετοχή λίγο μετά τις 13:30 οπότε και ψήφισε «ήταν πάνω από το 50%». «Είναι καλή η συμμετοχή. Με αυτές τις εκλογές θα ζήσουμε μια δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία. Ελπίζω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να προοδεύει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια δυσκολία» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, η πολιτική δύναμη του οποίου δοκιμάζεται.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 17:00 τοπική ώρα για τις εκλογές αυτές, οι οποίες εισάγουν επίσης ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι επικριτές του νέου αυτού συστήματος δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος αυτό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα εδραιώσει την «αρχή ενός ανδρός».

Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών αφού ο νέος πρόεδρος συγκεντρώνει στα χέρια του υπερεξουσίες.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην καταμέτρηση των ψήφων για την προεδρία.

Μετά τις εκλογές ο νέος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας αποκτά ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες και απορροφά τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ο θώκος του οποίου καταργείται.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Τα μηνύματα υποψηφίων και πολιτικών προσωπικοτήτων

Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο κ. Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός.

«Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

Στην Άγκυρα ψήφισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι.

Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε:

«Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας».

Ο κ. Γιλντιρίμ αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καυθκον του ως πολίτης και πρόσθεσε:

«Σήμερα εκλεγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικο κλίμα».

Στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην κάλπη που επρόκειτο να ψηφίσει στην Άγκυρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι αφού ψήφισε έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα