Ερίζουν ΔΝΤ-ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες και στο τέλος…θα αποφασίσει ο Σόιμπλε!

Όμηροι της κόντρας του ΔΝΤ με ΕΚΤ- SSM, για τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, είναι οι επενδυτές που κατέχουν τραπεζικές μετοχές. Το ίδιο και οι επικεφαλής των τραπεζών.

Το ΔΝΤ έχει θέσει θέμα ειδικών ελέγχων για να εξακριβωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (AQRs), γεγονός

που εφόσον “περάσει”, η 4η ανακεφαλαιοοποίηση των τραπεζών δεν θα αποφευχθεί.

Σχετικά με τις προθέσεις του ΔΝΤ επί του θέματος, ελάχιστα αναμένεται να διευκρινιστούν στην επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στο χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές δεν “περπατάνε”, παρά το γεγονός ότι ο SSM αλλά και η ΕΚΤ έχουν απορρίψει την πρόταση του ΔΝΤ.

Διόλου τυχαία η “επίθεση” Στουρνάρα στο ΔΝΤ, μέσω του “Βήματος” προ ημερών. Και διόλου τυχαία η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΕΤ Ν.Καραμούζη, ο οποίος παρουσία Μακρόν και Α.Τσίπρα, έθεσε το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην παροχή πιστώσεων ζητώντας να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις και να σταματήσουν οι πολιτικές αγκύλωσης σε βάρος της Ελλάδας.

Το θέμα που κρατά ομήρους τις τραπεζικές μετοχές, έγινε από οικονομικό, πολιτικό. Και αυτός που αποφασίζει εν τέλει δεν είναι ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ, ούτε ο SSM. Είναι ο Σόιμπλε, ο οποίος θα εκτιμήσει τα πράγματα μετά τις γερμανικές εκλογές, αφού πάρει υπόψη του αυτά που θα του πουν οι …θεσμοί, όταν στο τέλος Οκτωβρίου “γνωματεύσουν” σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά κυρίως, σχετικά με το “μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018” και άσχετα αν μείνει ή φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Προς το παρόν, η αβεβαιότητα και τα σενάρια θα δίνουν τον τόνο όσον αφορά στην καθημερινότητα των τραπεζικών μετοχών, αν και μέρος επενδυτών – κερδοσκόπων, επιμένουν να τοποθετούνται τώρα, ποντάροντας στο ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά, χωρίς εξτρά ελέγχους στις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα