Εργασιακά: Αδιέξοδο στις συνομιλίες Αχτσιόγλου – Δανειστών

Χωρίς συμφωνία στα εργασιακά, μέχρις στιγμής. Οι διαφορές στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν, μετά την κυριακάτικη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την επαναφορά της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών να καθορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον

θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος.

Επίσης οι δανειστές και προπαντός το ΔΝΤ υποστηρίζουν την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και την απεμπλοκή του κράτους από τις σχετικές διαδικασίες των αποφάσεων (για τις απολύσεις). Η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ υποστηρίζει να υπάρχει τουλάχιστον προέγκριση των ομαδικών απολύσεων από το κράτος και παράλληλα τάσσεται υπέρ του μειωμένου ωραρίου με παράλληλη μείωση των μισθών (ως εναλλακτική στις ομαδικές απολύσεις).

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.

Μπρα ντε φερ Αχτσιόγλου – Βελκουλέσκου για τις ομαδικές απολύσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα