Εποχή Τραμπ: «Ξεκινάμε δουλειά» – Το πρόγραμμα της ορκομωσίας του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ

(upd) «Όλα αρχίζουν σήμερα» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες πριν από την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

«Θα σας δω στις 11:00 για την ορκωμοσία. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος απευθυνόμενος στους περισσότερους από 20 εκατομμύρια συνδρομητές του αγαπημένου του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, πρόκειται να φθάσουν μπροστά

από το Καπιτώλιο λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). Η ορκωμοσία του Πενς θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11:35 και του Ντόναλντ Τραμπ γύρω στις 12:00.

Ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αναμένεται για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το μεσημέρι προβλέπεται να βρέξει στην Ουάσινγκτον.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκονται για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του Ντ.Τραμπ περί τα 900.000 άτομα. Οπαδοί και πολέμιοι του νέου προέδρου, εν μέσω πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας. Είκοσι οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί και μυστικοί πράκτορες θα περιφρουρούν την τελετή ορκωμοσίας. Για την ασφάλεια, έχει δημιουργηθεί «τείχος προστασίας» μήκους 8 χιλιομέτρων από σιδερένια κιγκλιδώματα, οδοφράγματα, ακόμη και φορτηγά γεμάτα άμμο.

Η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας, η Πορεία των Γυναικών, αναμένεται να γίνει αύριο, συγκεντρώνοντας κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περί τα 250.000 άτομα. Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ θα γίνουν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

Το πρώτο δείπνο προς τιμήν του νέου προεδρικού ζεύγους το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον ήταν λαμπερό και την παράσταση έκλεψε με την εμφάνισή της η Μελάνια Τραμπ. Η σε λίγες ώρες «Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ» έκανε την εμφάνισή της στο πλευρό του Τραμπ φορώντας ένα εντυπωσιακό χρυσαφί φόρεμα. Στο δείπνο ήταν όλο το επιτελείο του Τραμπ καθώς οι λεγόμενοι δωρητές, αυτοί που τον στήριξαν οικονομικά.

Σήμερα Παρασκευή:

15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσιγκτον): Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσιγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο κ. Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η 16χρονη σοπράνο Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο κ. Τραμπ και ο κ. Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00 – 24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσιγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00 – 18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα