Επιστρέφουν οι επενδυτές στις μετοχές και τα ομόλογα της Ευρωζώνης

Νέα κεφάλαια ύψους 142 δισ. δολαρίων προβλέπουν οι αναλυτές της Societe Generale ότι αναμένεται να επενδυθούν σε μετοχές και ομόλογα της Ευρωζώνης το επόμενο διάστημα, αγγίζοντας έτσι τα επίπεδα του 2007.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της τράπεζας, Alan Bokobza, το χάσμα που υπάρχει σε σχέση με το 2007 στις εισροές στα assets της Ευρωζώνης, θα καλυφθεί γρήγορα χάρη στις τεράστιες τοποθετήσεις που σημειώνονται στα μετοχικά και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια της περιοχής.

Η Ευρωζώνη αποδεικνύεται ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των επενδυτικών κεφαλαίων, όπως τονίζεται, και αποτελεί τη μόνη περιοχή που οι ροές κεφαλαίων δεν έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2007. Αυτό την κάνει μία ελκυστική εναλλακτική για επενδύσεις, σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις ΗΠΑ.

Συνολικά «λείπουν» εισροές ύψους 142 δισ. δολ., από τις οποίες τα 87 δισ. δολ. αφορούν τις καθαρές εισροές σε μετοχές μέσω ETFs και αμοιβαίων κεφαλίων, και τα 55 δισ. δολ. αφορούν τις εισροές στα ομόλογα.

Τα «ατού» της Ευρωζώνης, οι παράγοντες δηλαδή που προσελκύουν τις τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων, είναι πολλοί, όπως επισημαίνει η SocGen.

Για παράδειγμα, όπως τονίζει ο Alan Bokobza , ο συστημικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί σημαντικά και οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί ταχύτατα.

Παράλληλα, το μίγμα λιγότερης λιτότητας και περισσότερων δομικών μεταρρυθμίσεων, επίσης αποδεικνύεται ένας πολύ δυναμικός παράγοντας, που αυξάνει την ελκυστικότητα των assets της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, και τώρα που οι γερμανικές εκλογές ανήκουν στο παρελθόν, επιταχύνεται και η πρόοδος προς την τραπεζική ενοποίηση, γεγονός που θα διευκολύνει την περαιτέρω μείωση των spreads και του risk premium των μετοχών, ειδικότερα στην περιφέρεια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Keywords
Τυχαία Θέματα