Το σχέδιο για το “νοικοκύρεμα” των “κόκκινων” δανείων

Έτοιμο σχέδιο έχει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους δανειολήπτες το οποίο και θα παραδώσει στην τρόικα.

Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο η τρόικα θα προσπαθήσει να …συμμαζέψει τα κόκκινα δάνεια, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο με το οποίο θα καθορίζεται η καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ,

την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις έχει εξειδικεύσει τους δύο αυτούς όρους, του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» με βάση τα ελληνικά δεδομένα (πρόκειται για μοντέλα βασισμένα σε know-how από το εξωτερικό) και θα τα θέσει στην τρόικα για διαβούλευση.

Στις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης θα υπολογίζονται τα έσοδα της οικογένειας από μισθούς, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία κ.ά. και το κόστος για τη διαβίωση, όπως στέγαση, σίτιση, τιμολόγια ΔΕΚΟ κ.τ.λ., ενώ θα εξαιρούνται οι δαπάνες για τα ιδιωτικά σχολεία, για καπνό, ποτά κ.ά.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, θα καθορίζεται το ποσό που θα καλείται να πληρώνει στην τράπεζα ένας δανειολήπτης, είτε είναι ενήμερος, είτε όχι.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος των αποδεκτών δαπανών διαβίωσης, οι οποίες θα λάβουν την τελική τους μορφή με τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για τον οικογενειακό προϋπολογισμό για το 2012, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το ποσό αυτό ότι θα ξεπερνά μηνιαίως τα 1.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα