Επικίνδυνα παιχνίδια στα “βράχια” του Αιγαίου – Καμμένος – Τσαβούσογλου τραβάνε το σχοινί

Τη στιγμή που ο Ερντογάν στην Τουρκία, εν όψει δημοψηφίσματος που θέλει να κερδίσει, ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα, βγάζοντας τις συνήθεις για την περίπτωση εθνικιστικές κραυγές περί βραχονησίδων, ο υπουργός Άμυνας, Π.Καμμένος, φαίνεται πως …τσιμπάει, κάνοντας …ηρωικές δηλώσεις. Το παιχνίδι των
δηλώσεων, όπως εκτιμούν διπλωμάτες και πολιτικοί, αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο. Ο κ.Γ.Κουμουτσάκος από τη ΝΔ, όπως και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Χρυσόγονος, με ανακοινώσεις τους, “συνιστούν”, τις απαντήσεις στην τουρκική πλευρά να τις δίνει το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Άμυνας.

Σημειώνεται ότι η κόντρα δηλώσεων – αντιδηλώσεων, προβάλλεται ιδιαίτερα από τα Μέσα Ενημέρωσης και ειδικά στην Ελλάδα, προκαλεί εντύπωση και ποικίλα σχόλια ο μεγάλος χρόνος που αφιερώνουν τηλεοπτικοί σταθμοί σε ρεπορτάζ, όχι τόσο για τις δηλώσεις, αλλά για το ποιός είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο, πόσα πλοία και πόσα αεροπλάνα διαθέτουν Ελλάδα και Τουρκία, πόσο αξιόμαχος είναι ο ένας και πόσο δυνατός είναι ο άλλος.

Γεννώνται λοιπόν πολλά ερωτήματα:

-Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα;

-Πάμε για θερμό επεισόδιο;

-Πρόκειται για μια συνήθη όξυνση σχέσεων για να καλύψει η τουρκική κυβέρνηση τις ανάγκες της για το δημοψήφισμα και η ελληνική για την έλευση της τρόικας; ή μήπως έχουν κλείσει τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα για την χρεοκοπημένη Ελλάδα και γίνεται τόσος ντόρος για να δικαιολογηθούν στους Έλληνες τα δισ που θα απαιτηθούν;

Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ …ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ

«Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ιμια, θα το είχε κάνει», είπε ο Τσαβούσογλου το Σάββατο, ως απάντηση στη συνέντευξη που είχε δώσει ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή των Ιμίων.

Η απάντηση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας: «Αν θέλουν να πατήσουν τα Ιμια, να δούμε, θα φύγουν από εκεί; Να δούμε πώς θα φύγουν μετά», είπε ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Ο κ.Καμμένος, το πήγε και …παραπέρα: «Να θυμίσουμε στον κ. Τσαβούσογλου ότι πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης αλλά ο Τσίπρας, υπουργός Εξωτερικών δεν είναι ο Πάγκαλος που είχε τη θεωρία για τις σημαίες που τις έπαιρνε ο αέρας, αλλά ο Κοτζιάς και υπουργός Αμυνας είμαι εγώ. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα να πατήσει ελληνικό νησί ο κ. Τσαβούσογλου ή οποιοσδήποτε λάβει τέτοια εντολή. Θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αυτό είναι ξεκάθαρο τόσο προς την τουρκική πλευρά όσο και προς τους συμμάχους μας», είπε ο κ. Καμμένος.

«Οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς- ενόψει του δημοψηφίσματος- να καλέσουν κοντά τους τους εθνικιστές, με κορυφαίο τον πρωθυπουργό που έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων, μιας οργάνωσης δολοφόνων, μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση είναι κινήσεις πανικού, φέρνουν μία κατάσταση επικίνδυνη για την Τουρκία και την περιοχή», συμπλήρωσε ο υπουργός Αμυνας. «Η Ελλάδα δεν απαντά σε λεκτικές προκλήσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε.

«Στην Τουρκία δεν υπάρχουν πια ελεύθεροι δημοσιογράφοι. Οποιος δεν ακολουθεί τις εντολές τους καθεστώτος συλλαμβάνεται. Εχουμε δει απίστευτα πράγματα. Βίντεο με πλοίο που δένει στα Ιμια, το οποίο ήταν δικό τους νησί πολλά μίλια μακριά. Μετά μας είπαν για ελικόπτερο που υπερίπταται στον ελληνικό χώρο, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ. Αυτά δείχνουν προσπάθειες για εσωτερική κατανάλωση που προκαλούν μόνο θυμηδία», σχολίασε ο κ. Καμμένος.

Σε αυτές τις δηλώσεις του Π.Καμμένου, ανταπάντησε προκλητικά ο Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό Άμυνας το «κακομαθημένο παιδί» της ελληνικής κυβέρνησης, κάλεσε την Αθήνα να τον θέσει υπό έλεγχο ώστε να μην εμποδίζει την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και απείλησε ξανά: ” Δεν χρειάζεται να τους δείξω ότι έχουμε δύναμη. Ξέρουν πολύ καλά τι μπορούν να κάνουν τα τουρκικά στρατεύματα. Η κυβέρνηση το ξέρει ακόμα καλύτερα. Μπορούν να το πουν στο κακομαθημένο παιδί. Δεν χρειάζεται να πιέζουν την υπομονή μας”

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο κ. Καμμένος είναι άνθρωπος με συμπλέγματα και ότι δεν προτίθεται να τον λάβει υπόψη του, κατηγορώντας μάλιστα τον έλληνα υπουργό ότι με τη συμπεριφορά του προσπαθεί να βλάψει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ειδικότερα, ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχει ένας κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα, στον οποίο σημμετέχει ένα ακραίο και ρατσιστικό κόμμα. Ο πρόεδρος αυτού του κόμματος έγινε υπουργός Άμυνας όταν εισήλθε στον συνασπισμό και έκτοτε είναι συνεχώς προκλητικός.

Όπως σημείωσε, είμαστε μια ώριμη χώρα με αυτοπεποίθηση, οπότε δεν παίρνουμε συνήθως στα σοβαρά ένα πρόσωπο που έχει κάποια συμπλέγματα, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να αγνοήσουμε και τις ευαισθησείς των πολιτών μας στο θέμα. Το καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα λέγονται για πολιτικους λόγους, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι το κακομαθημένο παιδί της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, το κακομαθημένο παιδί του συνασπισμού… Αλλά τι θα κάνουμε επειδή είναι κακομαθημένος; Είναι δική μας δουλειά να το αντιμετωπίζουμε αυτό; Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες, αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μας αλλά είμαι πρόθυμοι να δουλέψουμε για να τα λύσουμε. Στη διάρκεια της Ιστορίας υπήρξαν πόλεμοι μεταξύ μας, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επαναπροσέγγιση των λαών. Οι Τούρκοι πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά, οι Έλληνες επισκέπτονται την Τουρκία. Κάνουμε παρόμοια πράγματα, τα οποία δεν επιτρέπεται να επισκιάζονται από ένα κακομαθημένο παιδί, ούτε όμως η Ελλάδα έπρεπε να αφήσει να συμβαίνει αυτό.

α.

Keywords
Τυχαία Θέματα