ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Από τη Lamda Development η μοναδική προσφορά – Στήριξη από αραβικά, κινεζικά κεφάλαια

(upd)Η μοναδική δεσμευτική προσφορά για την αξιοποίηση του Ελληνικού κατατέθηκε σήμερα από την Lamda Development, με την ισραηλινή Elbit και τη βρετανική London&Regional Properties να έχουν αποσυρθεί από το διαγωνισμό.

Η LAMDA Development ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεσμευτική προσφορά, στο πλαίσιο

της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την απόκτηση του ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».

Η προσφορά της LAMDA Development S.A. υποστηρίζεται από το Global Investment Group που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από την κινεζικό όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αl Maabar είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική της Mubadala Development, εταιρείας με κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign fund) του Αbu Dhabi.

Η Fosun Group, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και έχει έδρα τη Σαγκάη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Kίνας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών.

O διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, επισήμανε ότι η συνολική επενδυτική πρόταση, που αποτελεί το μεγαλύτερη ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και θα έχει – μεταξύ άλλων – ως άμεσες συνέπειες τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.

ΧΘΕΣ ΤΟ BANKWARS ΕΓΡΑΦΕ:

ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Με το νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα… Αυτό θυμίζει η κυβέρνηση που ενώ έχει στα χέρια της ένα περιουσιακό στοιχείο τεράστιας αξίας που μπορεί να προσφέρει έσοδα και θέσεις εργασίας, καθυστερεί εγκληματικά την αξιοποίηση του ενώ διάφοροι υπουργοί (όπως χθες ο Νότης Μηταράκης) τάζουν …λαγούς με πετραχίλια!

Ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει εκφράσει μέχρι στιγμής μόνο ο όμιλος Λάτση, μέσω της Lamda Development.

Η ισραηλινή Elbit έστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση, ενώ ο έτερος υποψήφιος, η βρετανική London and Regional Properties έχει ζητήσει τετράμηνη παράταση.

“Δυστυχώς, δεν μπορούμε να υποβάλλουμε προσφορά, εκτός και αν δοθούν συγκεκριμένες διευκρινήσεις και γίνουν βελτιώσεις στην τελική συμφωνία” δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Elbit.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ήταν μερικά από τα ζητήματα για τα οποία η Elbit Cochin Island θέλει περισσότερες διευκρινήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Η πιθανότητα αναβολής του διαγωνισμού αυξάνεται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου την οποία έχουν ζητήσει οι υποψήφιοι επενδυτές ως προϋπόθεση για την υποβολή προσφορών ως αύριο, που λήγει και η σχετική προθεσμία.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Πέντε δισ. στα ταμεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας υπόσχεται ο Ν. Μηταράκης

Όφελος 5 δισ. ευρώ και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιοποίησης του «Ελληνικού», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη στο περιθώριο δηλώσεών του για το ζήτημα της αποκρατικοποίησης του πρώην αερολιμένα Αθηνών.

Όπως υπογράμμισε, η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας. Ένας χώρος αναξιοποίητος, γεμάτος ερειπωμένες εγκαταστάσεις θα μεταλλαχθεί σε μια νέα πόλη, με ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης.

«Χωρίς κόστος, αλλά με όφελος για το Ελληνικό λαό καθώς η επένδυση θα ξεπεράσει τα 5 δις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», τόνισε. «Είμαστε στην τελική φάση του διαγωνισμού, ο οποίος άμεσα θα ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε.

Original article: ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Από τη Lamda Development η μοναδική προσφορά – Στήριξη από αραβικά, κινεζικά κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα