ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ – Έτοιμη η κυβέρνηση να το παρακάμψει

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για το Ελληνικό και για την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση.

Από την κυβέρνηση εκφράζεται η αισιοδοξία ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ θα υπάρξουν οι αποφάσεις εκείνες που θα ξεμπλοκάρουν και θα βάλουν σε μια ρότα την υλοποίηση της επένδυσης.

Διαφορετικά αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι εάν το ΚΑΣ αναβάλλει για ακόμα μια φορά τη λήψη αποφάσεων, τότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πάρουν πάνω τους το θέμα, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνει

και την παράκαμψη του ΚΑΣ.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του συνεδρίαση του το ΚΑΣ καλείται να προχωρήσει στην έγκριση ή όχι της κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά».

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το πρώτο βήμα έγινε για την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό, καθώς η έκταση των 37 στρεμμάτων κρίθηκε μη δασική. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ. Στο μεταξύ όμως, προσέφυγαν κατά της επένδυσης στο ΣτΕ δύο οικολογικές οργανώσεις…

Η αρμόδια επιτροπή της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης δέχθηκε σήμερα την ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ κατά απόφαση του δασάρχη Πειραιά. Με την απόφαση του δασάρχη θεωρούνταν δασική έκταση περί τα 37 στρέμματα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Αύριο θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προκειμένου να συζητήσει το θέμα της αρχαιολογικής ζώνης.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ…ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Κατά της επένδυσης του Ελληνικού προσέφυγαν σήμερα στο ΣτΕ δύο οικολογικές οργανώσεις. Οι οικολογικές οργανώσεις επικεντρώνονται στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής. Να σημειωθεί ότι, αντίθετα, έκταση 36.918 τ.μ. της εν λόγω περιοχής έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά. Μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα η αίτηση ακύρωσής του να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.Τα οικολογικά Σωματεία υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει, μεταξύ των άλλων, τις δασικές εκτάσεις και κατ’ επιταγή του οποίου προκύπτει η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη (κάτι που δεν έχει γίνει) και τη νομοθεσία (νόμοι 3889/2012, 4389/2016 κ.λπ.).Ακόμη, υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης έκτασης ως μη υπαγόμενο στη δασική νομοθεσία, ενώ στερούνται παντελώς νόμιμης αιτιολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα