Ελληνικό χρέος: Ουδέν νεώτερον από το…Δυτικό Μέτωπο των δανειστών – Στον Καναδά Γερμανία – ΔΝΤ – ΕΚΤ επιβεβαίωσαν πως διαφωνούν

00:07 3/6/2018 - Πηγή: BankWars

Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) και στον Καναδά (Whistler) στο Washington Glub για το ελληνικό χρέος. Ασάφεια πλήρης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και το ύψος των μέτρων για το χρέος,

όπως και η διάρκειά τους.

Στη συνάντηση του Washington Group μετείχαν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ.Λαγκάρντ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM, Κ.Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όλαφ Σολτς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

—-Το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και αρκέστηκε σε μία δήλωση του Όλαφ Σολτς που λέει ότι η απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο κ.Σόλτς, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το ζήτημα της Ελλάδας «θα εξελιχθεί με λογικό τρόπο», σύμφωνα με το Reuters. Πάντως γενικότερα, η στάση της Γερμανίας, κάθε άλλο παρά φαίνεται να αποκλείνει από την περίοδο Σόιμπλε. Είναι ενδεικτικό, ότι όσον αφορά στην Ιταλία, το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Α.Μέρκελ στη νέα ιταλική κυβέρνηση, τα …λέει όλα: “Η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε ένωση καταμερισμού του χρέους”.

Η Γερμανία εξακολουθεί να λέει όχι σε αυτόματο μηχανισμό ρύθμισης του χρέους ανάλογα με την ανάπτυξη (σ.σ. γαλλικό σχέδιο), για το ζήτημα της επιμήκυνσης επιμένει στα 3 χρόνια (υπό κάποιους όρους θα δεχόταν 5 χρόνια), ενώ θέλει να αναθέσει στο Eurogroup να αποφασίζει κάθε φορά το πότε και αν θα υπάρχει ελάφρυνση, ανάλογα με το αν η Ελλάδα εκπληρώνει συμφωνημένους όρους, ανά τριετία ή πενταετία.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να μην χρειαστεί μια τέτοια ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά από την πλευρά του πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.

—Το ΔΝΤ επιμένει στη μη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και δεν μπορεί να συντάξει νέα ανάλυση βιωσιμότητας (DSA), χωρίς να του δοθεί η ακριβής λύση που προτείνεται από τους ευρωπαίους δανειστές. Το ΔΝΤ, είχε προειδοποιήσει, πως, εάν μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση, τότε δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Εκεί που συμφωνούν ΔΝΤ και Ευρωζώνη, είναι πως δεν θα χρειαστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος. Η ευρωζώνη θέλει επίσης η συμφωνία να περιλαμβάνει «ρήτρα» που θα την καθιστά άκυρη αν η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022

—Η Κομισιόν θέλει “καθαρή έξοδο” με εποπτεία και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων

—H ΕΚΤ επιμένει στην προληπτική γραμμή για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος με αυξημένη εποπτεία ώστε η Ελλάδα να μην βρίσκεται υπό πλήρη εξάρτηση από τις αγορές, κυρίως σε περίοδο που υπάρχουν αναταράξεις.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα “ελληνικό χρέος” θα απασχολήσει τους ηγέτες των χωρών G7 στον Καναδά στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα “συνεκτιμηθούν” και άλλες εξελίξεις, όπως το Σκοπιανό(!) και η στάση της Ελλάδας, καθώς και οι στο μεταξύ εξελίξεις με τη “διαχείρηση” της νέας πραγματικότητας στην Ιταλία.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο των G7, είπε πως η απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του πως το ζήτημα της Ελλάδας «θα εξελιχθεί με λογικό τρόπο», όπως αναφέρει το Reuters.

Ελληνικό χρέος: Το Σάββατο αποφασίζουν στον Καναδά οι δανειστές μας

Keywords
Τυχαία Θέματα