Ελληνικό χρέος: Λιού – Λαγκάρντ εναντίον Σόιμπλε – Όλοι μας ζητούν μεταρρυθμίσεις

Στην…ποδιά του ελληνικού χρέους “σφάζονται” ΗΠΑ, ΔΝΤ και Γερμανία. Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ατλαντική πλευρά επιμένει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί, σε αντίθεση με την ευρωπαική πλευρά, που μέσω του γερμανού υπουργού Οικονομικών επιμένει πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν

είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινής στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό.

“Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης” τόνισε ο κ. Λιού, και συμπλήρωσε: “Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος”.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι “όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Ετσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται”.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι “καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο”.

Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα νωρίτερα ή αργότερα από τις γερμανικές εκλογές.«Χρειάζεται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» εξήγησε, για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. «Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» σημείωσε με νόημα.

Η δήλωση

«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 στην Ελλάδα, που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα. Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι, όπως γνωρίζετε, δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα. Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι, όπως είναι το χρέος, δεν είναι βιώσιμο».

Σόιμπλε: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα

Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» και τόνισε ότι «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό».
«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του ΔΝΤ και στον Αμερικανό ομόλογό του, που έθεσαν ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα