Σε αναβρασμό η δικαιοσύνη – Τάζει αυξήσεις η κυβέρνηση

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστές, με τον πρωθυπουργό να τάζει αυξήσεις εν μέσω μεγάλης αναταραχής στη δικαιοσύνη, σχετικά με τους χειρισμούς κρίσιμων ζητημάτων, όπως οι τηλεοπτικές άδειες.

Η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ να αναβάλει τη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες την περασμένη Παρασκευή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για χειραγώγηση της δικαιοσύνης.

Η σημερινή δήλωση

του κ. Σακελλαρίου, ότι οι δικαστές πρέπει να αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας, οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Την ίδια ώρα η εικόνα «παζαρέματος» ανάμεσα στους ανώτατους δικαστικούς και την κυβέρνηση για τα ειδικά μισθολόγια, σαν να πρόκειται για συνδικαλιστές, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στο κύρος της δικαιοσύνης.

ΝΔ: Υπόνοιες συναλλαγής

Για υπόνοιες συναλλαγής μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικού σώματος που προκαλούν οι δημόσιες τοποθετήσεις των ανώτατων δικαστικών λειτουργών μετά τη συνάντησή τους σήμερα (6/10) με τον πρωθυπουργό, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή».

Επισημαίνει δε, ότι «εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις». Μέμφεται δε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που όπως αναφέρει «αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται».

Τονίζει δε «προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές», ότι «στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον». Καταλήγει δε υπογραμμίζοντας, ότι «οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

Ευ. Βενιζέλος: Θεσμικό τρόμο προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ

Δεν γίνεται να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης με θέματα μισθολογικά για τα οποία είναι αρμόδιες οι δικαστικές Ενώσεις, σχολίασε για την σημερινή συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η στάση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με εξοργίζει γιατί δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις ότι διασφαλίσαμε στην συνάντηση ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς μας.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι προκαλούν θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΤΕ κύριου Σακελλαρίου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκράζεται την Κοινωνία.

Όλα αυτά αποτελούν θεσμικό πρόβλημα και μάλιστα πρόβλημα Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Επικριτικά σχολίασε ο Θ. Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστές.

«Τελικά ο κ. πρωθυπουργός δεν τηρεί πια, ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης. Η σημερινή συνάντηση με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων “φέρεται” να έγινε για το ειδικό μισθολόγιο, χωρίς όμως την παρουσία των Ενώσεων των Δικαστών, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε δηλώσεις για τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχείρηση χειραγώγησης», δήλωσε ο βουλευτής.

Πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα, μόνο πανικό προδίδουν. «Η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν πρέπει να συμπαρασύρει το κύρος των θεσμών» σημείωσε.

ΚΙΔΗΣΟ

«Όταν η διάκριση των εξουσιών βρίσκεται σε σύγχυση, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αμφισβητείται και το κράτος Δικαίου δεν λειτουργεί, τότε δυστυχώς, η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο», σχολίασε το ΚΙΔΗΣΟ, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Επίσης, παρέθεσε την κατωτέρω αλληλουχία των γεγονότων:

«- 30/9/2016, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Νίκος Σακελλαρίου, ματαιώνει τη συζήτηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου δηλώνοντας “έξωθεν παρεμβατικό κλίμα”.

– 3/10/2016, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, παύεται από τα καθήκοντα του.

– 4/10/2016, οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Χρήστος Ράμμος και κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αντίστοιχα, παραιτούνται επικαλούμενοι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε ουσιαστικά να δικάσει (αρνισιδικία) την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

– 5/10/2016, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλεί επισήμως στο γραφείο του την ηγεσία της Δικαιοσύνης κι εκείνη αποδέχεται να πάει.

– 6/10/2016, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία της Δικαιοσύνης με αντικείμενο συζήτησης τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά εξερχόμενοι και προς έκπληξη όλων μας, ανακοινώνουν δεσμεύσεις του πρωθυπουργού αποκλειστικά για το “ειδικό” μισθολόγιό τους».

«Παράθυρο» Τσίπρα για αυξήσεις στους δικαστικούς – Σακελλαρίου (ΣτΕ): Έχω ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές

Keywords
Τυχαία Θέματα