ΕΚΤ: Μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα το 2024 βλέπουν οι traders

Κερδίζει έδαφος μεταξύ των traders η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει απότομα τα επιτόκια για να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης από μια σοβαρή επιβράδυνση.

Για πρώτη φορά, οι χρηματαγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων μίας ολόκληρης μονάδας για το επόμενο έτος. Και αυτό, ενώ πριν από δύο μήνες αναμενόταν μία μείωση κατά 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την τιμολόγηση των swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας,

όπως σημειώνει το Bloomberg.

Η αλλαγή της στάσης των traders έρχεται καθώς οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο και τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι άνεργοι δυσκολεύονται να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Η είσοδος του πετρελαίου σε bear market έχει επίσης αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα ομόλογα κλείνουν σήμερα μία εβδομάδα με ισχυρά κέρδη, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας να πέφτει σχεδόν κατά 20 μονάδες βάσης, περίπου στο 2,52%.

Οι policymakers έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να σκέφτονται τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, καθώς οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, η αγορά δυσκολεύεται να πειστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα