ΕΚΤ: Ετοιμάζει τα stress test στις ευρωτράπεζες

Συνάντηση είχαν στη Φρανκφούρτη εμπειρογνώμονες από τα 18 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, με στόχο τον προσδιορισμό λεπτομερειών σχετικά με το επόμενο στάδιο των stress test της ΕΚΤ στις ευρωτράπεζες.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των KPMG, Deloitte, Ernst & Young και PriceWaterhouse Coopers, «συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να κερδίσουν μια περιουσία από τον ρόλο τους στα stress tests»,

όπως σχολίασε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Οι δοκιμασίες αντοχής επί της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και των ισολογισμών περισσοτέρων από 120 τραπεζών έως το επόμενο φθινόπωρο αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τα χορηγικά χαρτοφυλάκιά τους και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού τους.

Πως θα γίνουν – Οι δείκτες επάρκειας

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), η υπεύθυνη για τον συντονισμό των stress tests, έχει ανακοινώσει ότι για να περάσουν τις δοκιμασίες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 5,5% κατά τη διάρκεια των τριών ετών που καλύπτουν τα stress tests στο δυσμενές σενάριο, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2013, και πάνω από 8% στο βασικό σενάριο.

Τα τεστ του 2014 θα εφαρμοστούν σε 124 τράπεζες από όλη την Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου 30 τρισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία ή περίπου το 80% του τραπεζικού τομέα της περιοχής.

Οι λεπτομέρειες των ασκήσεων, όπως για παράδειγμα το ποσοστό της πτώσης στις αγορές που θα περιλαμβάνει το σενάριο, θα ανακοινωθούν μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου.

Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μέσω αυτών θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις έως και το τέλος του 2016.

Original article: ΕΚΤ: Ετοιμάζει τα stress test στις ευρωτράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα