ΝΤΡΑΓΚΙ: Έτοιμη για πρόσθετη δράση η ΕΚΤ – Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά – Σταθερό 0,5% το επιτόκιο του ευρώ

[UPD] Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει νέα μέτρα, όπως έναν νεό γύρο LTRO, εάν οι συνθήκες της οικονομίας το απαιτήσουν δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου παραχωρεί στο Παρίσι.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε πως νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

παραμένει ως έχει για όσο χρειαστεί και πως πως αδυναμία στην οικονομική ανάκαμψη οδηγεί στην διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει πως ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,1% και αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης παραμένουν κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη είναι πτωτικοί, ωστόσο, οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του χρεόυς τους και των ελλειμμάτων σε αυτόν τον γύρο σχεδιασμού των προϋπολογισμών τους.

Ο Ντράγκι επισημαίνει πως η ισοτιμία του ευρώ είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα των τιμών, αλλά δεν αποτελεί στόχο πολιτικής της ΕΚΤ.

[ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:00] – Σταθερό 0,5% το επιτόκιο του ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,5% (που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ), όπως αναμένονταν, κατά την τακτική συνεδρίασή των κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι.

Αναλυτικά, το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης διατηρήθηκε στο 0,5%, το επιτόκιο μηχανισμού καταθέσεων στο 0,05% και το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 1,0%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι που θα προσφέρει ενδείξεις για την μελλοντική πιστωτική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

Nωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

ΕΚΤ: Στο 0,5% θα παραμείνουν τα επιτόκια – Nomura: Δεν αναμένεται άμεσα νέος γύρος φθηνής ρευστότητας

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική της για τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού της συμβουλίου την Τετάρτη στο Παρίσι – τη μία από τις δύο που γίνονται εκτός Φραγκφούρτης κάθε χρόνο.

Το βασικό επιτόκιο αναμένεται να παραμείνει στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους υπουργούς του κόμματός του στην κυβέρνηση να παραιτηθούν, ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις πέραν της χώρας, ιδίως εάν χρειαστεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης σε περίπτωση που τα επιτόκια της αγοράς φθάσουν πολύ υψηλά, λέγοντας πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να τονωθεί ξανά με μακροπρόθεσμα δάνεια, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, Νικ Μάθιους, οι αγορές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο εάν και κατά πόσον και κυρίως πότε θα υπάρξει νέα αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

«Ωστόσο ενώ ο Μ. Ντράγκι θα επαναλάβει ότι η ΕΚΤ έχει διάφορες επιλογές στη διάθεσή του, δεν αναμένεται να εξαγγείλει άμεσα ένα νέο γύρο φθηνής ρευστότητας», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα