ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Το ενδιαφέρον των ξένων για τις εκλογές της Κυριακής είναι τεράστιο. Τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ενώ μεγάλοι ξένοι οίκοι αφιερώνουν αναλύσεις για την επόμενη μέρα.

Κοινός παρονομαστής, το ελληνικό χρέος, το μνημόνιο και το ενδεχόμενο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Δείτε τι γράφεται και τι λέγεται τις τελευταίες ημέρες:

Α. ΜΕΡΚΕΛ

Όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, αλλά επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Β. ΣΟΪΜΠΛΕ

Ο Β. Σόιμπλε καλεί τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να επιδείξουν σύνεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα δηλώνει αντίθετος στην πιθανότητα να λάβει η Ελλάδα νέα ελάφρυνση του χρέους της.

Όπως εξηγεί ο Γερμανός αξιωματούχος, για την ώρα η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με το χρέος της, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πως η οικονομία της αναπτύσσεται πιο γρήγορα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤΜιλώντας στην ιρλανδική εφημερίδα «Irish times» η Κριστίν Λαγκάρντ δεν φαίνεται να αρνείται την πραγματοποίηση μιας πανευρωπαϊκής συζήτησης που θα εξετάσει την ελάφρυνση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών, παρόλα αυτά τόνισε πως μια πιθανή αναδιάρθρωση θα επιφέρει συνέπειες.

«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ και συνέχισε:

«Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή».

Ζ. Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί από την Αθήνα και να ακολουθήσει τoν δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«H κυβέρνηση που θα εκλεγεί στην Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας», δήλωσε ο Γιουνκέρ επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα, αλλά περιμένει επίσης από αυτήν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους».

Μ. ΣΑΠΕΝ

Θετικός σε διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εμφανίζεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στους Financial Times, προαναγγέλλοντας συζητήσεις για το χρέος.

Επιπλέον, ο Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit, καθώς, όπως λέει, «κανένα από τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την εξουσία δεν υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ».

CDUΗ Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα μία διαγραφή χρέους για να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη, επειδή οι αποπληρωμές των δανείων και οι καταβολές των τόκων έχουν ανασταλεί μέχρι το 2020, δηλώνουν γερμανοί βουλευτές. «Ούτε αποπληρωμή, ούτε καταβολή τόκων. Είναι αυτό δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός; “, αναρωτήθηκε ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του CDU για δημοσιονομικά θέματα, αναφερόμενος σε σχόλια που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΙΓια τη Morgan Stanley οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αποτελούν, μεταξύ άλλων, μία ακόμη απόδειξη του διευρυνόμενου ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των ψηφοφόρων της Γηραιάς Ηπείρου. Η τράπεζα προβλέπει πως η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα υποχωρήσει προς το 1,14 δολ. μετά τα μέσα του έτους και προς το 1,12 δολ. στα τέλη του 2015.Η Barclays είναι πολύ πιο επιθετική στις προβλέψεις της και «βλέπει» διολίσθηση του ευρώ ακόμα και στο 1,07 δολ. κατά το πρώτο τρίμηνο, εξέλιξη την οποία συνδέει άμεσα με τις εκλογές στην Ελλάδα και την ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.Ανάλογους συσχετισμούς κάνει μεγάλος αριθμός αναλυτών: καταλύτη της πτώσης του ευρώ θεωρεί την Ελλάδα και ο Michael Every της Rabobank, αλλά και ο Kit Juckes της Societe Generale.Για κλιμακούμενες πολιτικές ανησυχίες λόγω Ελλάδας μιλάει και ο Michael Sneyd της BNP Paribas, ενώ για «επικίνδυνες ελληνικές εκλογές» για το ευρώ κάνει λόγο ο Steven Barrow της Standard Bank.Το ρίσκο διάσπασης της Ευρωζώνης λόγω Ελλάδας θυμίζουν και από τη Citigroup. Στην δε Deutsche Bank οι ελληνικές εκλογές εκτιμάται ότι θα δώσουν αποτέλεσμα-δείγμα του αυξανόμενου λαϊκισμού και αντιευρωπαϊσμού, που αποτελούν την πρόκληση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει, διατηρώντας τη «συνεκτικότητά» του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.Διαβάστε εδώ τα τέσσερα σενάρια της Nomura για τις εκλογές της Κυριακής.ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣΑνάλυση του Frances G. Burwell, αντιπροέδρου του Atlantic Council, στην ιστοσελίδα του think tank και ασχολείται με τις προοπτικές της ευρωζώνης τη νέα χρονιά. Μεταξύ των αρνητικών προοπτικών συγκαταλέγει την ελληνική πολιτική κρίση που μπορεί να γίνει και οικονομική. Σε σχέση με αυτήν σημειώνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο Σύριζα θα κερδίσει στις εκλογές, καθώς το προβάδισμά του μειώνεται και οι ψηφοφόροι πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυτές τις εκλογές με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ό,τι τις ευρωεκλογές.

Ανάλυση του Douglas J. Elliott στην ιστοσελίδα του Brookings. Το βασικό ερώτημα για την Αμερική είναι αν θα αναζωπυρωθεί η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Δύο είναι οι δρόμοι μέσω των οποίων μπορούν να οδηγηθούν εκεί τα πράγματα, αν εκλεγεί ο Σύριζα: πρώτον, η ρήξη με την τρόικα και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ. Δεύτερον, η επιτυχία του Σύριζα στις διαπραγματεύσεις που θα αναζωπυρώσει την κρίση χρέους. Η δεύτερη περίπτωση είναι λίγο πιθανή για το λόγο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η τρόικα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα