BBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναστατώνει την Ευρώπη – Πολιτικός “σεισμός” αν γίνει κυβέρνηση

Το BBC χαρακτηρίζει ως την πιο «άμεση πολιτική πρόκληση» τις εκλογές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αυτή θα κρίνει κατά πόσο ο αυξανόμενος λαϊκισμός μεταφράζεται σε εκλογική επιτυχία.

Το BBC αναφέρει ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις,

ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτό θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην ΕΕ και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες.

«Η εκλογή μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδόν σίγουρα θα προκαλούσε κρίση στη σχέση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της, καθώς η διαγραφή του χρέους είναι κεντρικό θέμα της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος» υποστηρίζει ο Economist Intelligence Unit (EIU) και προσθέτει ότι «με παρόμοια κόμματα κατά του κατεστημένου να κερδίζουν ταχύτατα έδαφος σε αρκετές άλλες χώρες, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές εντός του 2015, η μετάδοση μίας περαιτέρω περιόδου κρίσης στην Ελλάδα θα έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις».

«Υπάρχει ένας κοινός συντελεστής σε αυτές τις χώρες (σ.σ. Βρετανία, Δανία, Φινλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία και Ιρλανδία): η άνοδος των λαϊκιστικών κόμματων» αναφέρει ο EIU. Συμπληρώνει: «Το αίσθημα εναντίον του κατεστημένου αυξάνεται ανά την ευρωζώνη (και την ευρύτερη ΕΕ) και ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής και πιθανών κρίσεων είναι υψηλός».

Παράλληλα, με την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων τα τελευταία χρόνια καταγράφεται και αύξηση της λαϊκής διαμαρτυρίας σε πολλά σημεία του κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του EIU, την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί σημαντικά κινήματα διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 90 χώρες, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν ηγέτες μορφωμένους, νέους μεσοαστούς, που απεχθάνονται τους πολιτικούς τους ηγέτες και προτιμούν το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον παραδοσιακό τρόπο πολιτικής επικοινωνίας.

«Η πηγή αυτών των κινημάτων διαμαρτυρίας διαφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται για αντίδραση στην οικονομική κρίση, σε άλλες για εξέγερση εναντίον μίας δικτατορίας και σε άλλες είναι η έκφραση μία λαϊκής επιθυμίας να ακουστεί η φωνή της στις πολιτικές ελίτ ή είναι οι φιλοδοξίες μίας νέας μεσαίας τάξης στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές» σημειώνει ο EIU.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, κατά το BBC, θέτουν το ερώτημα αν αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί πράγματι συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία ή αν αποτελούν απόδειξη ότι η δημοκρατία είναι ζωντανή.

Keywords
Τυχαία Θέματα