ΣΑΜΑΡΑΣ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεσμεύτηκαν να προωθήσουν στην κοινή δήλωσή τους οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας
η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της Ε.Ε..

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ – ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τη θέση της Αθήνας ότι στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό για επίλυση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας ότι «κατανοούμε την αναστολή που αποφάσισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ «θα επιλυθεί σύντομα για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η Ελλαδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε «εκπληρώοντας πλήρως τα απαιτούμενα και τις υποχρεώσεις» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα «στα οποία έχουμε ουσιαστικότατες διαφωνίες και έχουμε στόχο σε συμφωνίες αμοιβαίου σεβασμού για να συμβάλλουμε στη σταθερότητα».

Επανέλαβε τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «εντασσόμενη στην Ε.Ε. θα πετύχει τεράστια οφέλη».

Στην δήλωσή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ΄ωφελεία της οικονομίας.

«Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού προκειμένου να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

«Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Περισσότερες από 340 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες κυρίως στο τραπεζικό κλάδο, τα έπιπλα, στην ένδυση και στις μαρίνες και στη χαρτοβιομηχανία με αξία 70 εκατ. ευρώ.

Από τους κλάδους του Τουρισμού, των ξενοδοχείων, των κατασκευών και της ναυτιλίας προέρχονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες που ήρθαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Η εταιρεία Dogus Tourism Group είναι από τους μεγαλύτερους Ομίλους στην Τουρκία και δραστηριοποιείται στα χρηματοοικονομικά, αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευών, ενέργειας και Μέσα Ενημέρωσης. Θυγατρική του ομίλου Dogus έχει εξαγοράσει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου, τη μαρίνα στη Λευκάδα και συμμετέχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Οι κυριότερες τουρκικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο επιχειρηματικό Φόρουμ ήταν Τοrunlar (κατασκευές και εμπορικά κέντρα), Dogus, Bilgen Dis Global Yartim Holdings (εκμετάλλευση μαρίνων και φυσικού αερίου), Erdem Consulting, Demir Halk Bank (τράπεζα), Anadolu (καινοτομία, ιατρική εταιρεία), Guveli Beton (κατασκευαστική), Al seasons Hotel, Oztoska (μεταλλευτική), Α&S Investment (επενδύσεις σε ενέργεια και Real Estate), Agatur Yatcilik (κατασκευή πολυτελών γιοτ), Capital Partners (συμβουλευτική),Burkay Insatt (μεταφορές), CY Corporation (Real Estate), DCT Dis Trading( εμπόριο και διακινεί το ελληνικό βαμβάκι), Alsamer (επεξεργασία μαρμάρου), Bect Trend Group (αξιοποίηση γης), Gimas (ναυτιλιακή), Gurbaslar Group (αυτοκινητοβιομηχανία), Yugel Boru (μεταλλευτική)

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες που βρέθηκαν στη χώρα μας για το φόρουμ και οι περισσότεροι εξ αυτών δραστηριοποιούνται στους κλάδους τουρισμού, κατασκευών και ναυτιλίας φτάνουν τους 71. Στις ομιλίες τους τόνισαν ότι μπορεί η οικονομική κρίση και η γραφειοκρατία στη χώρα μας να αποτέλουν εμπόδια για τους υποψήφιους επενδυτές, όμως από την άλλη πλευρά αυτή η κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για όσους έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων ετέθη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου,παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Την κοινή εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου με την επίλυση του Κυπριακού συνέδεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός λέγοντας «ελάτε να επιλύσουμε το Κυπριακό να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο και να συνδέσουμε τις ενδεχόμενες ενεργειακές πηγές με την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας».

Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμε Ελλάδας – Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως η σχέση που ενώνει την Τουρκία και την Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και μίλησε για το «όραμα του» που είναι οι ιστορικές σχέσεις με την Ελλάδα να περάσουν σε άλλο στάδιο και να γίνουν πρότυπο φιλίας όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά για όλη την Ευρώπη.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών. Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός.

Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος είναι πάντα η σταθερότητα, σημείωσε ότι «εμείς συζητούμε τα πάντα» και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.

«Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

NΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου,ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

«Χαιρετίζω την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε, επίσης, στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ – Μαζί του 9 υπουργοί και πλήθος επιχειρηματιών

Με τη συνοδεία 9 υπουργών του έφτασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα. Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Ο επίσημος λόγος του ταξιδιού είναι το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας όμως βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Τούρκο ομόλογο του αναμένεται να είναι το Κυπριακό.

Οι υπουργοί που έφτασαν στην Αθήνα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά, ο υπουργός Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ, ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Εμπορίου και Τελωνείων Νουρετίν Τζανικλί, ο υπουργός Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ, ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Λουτφί Ελβάν.

Περίπου 200 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Τουρκία θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται με αφορμή τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο το ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών εστιάζεται στον τουριστικό τομέα καθώς το 2014 θα έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες με προοπτική μεγαλύτερου αριθμού τουριστών το 2015 σε περίπτωση που διευκολυνθεί η παροχή της βίζας.

Στη χώρα μας θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ομίλου Doğuş Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος έχει εξαγοράσει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου, τη μαρίνα στη Λευκάδα και συμμετάσχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Παράλληλα θα φτάσει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών της Τουρκίας Μετίν Καλκαβάν όπως και ο πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων (TURSAB) Μπασαράν Ουλούσοϊ όπου θα έχουν συνομιλίες με έλληνες επιχειρηματίες.

Keywords
σαμαρας, το φως, νίκος αναστασιάδης, ελλαδα, αθηνα, φως, οηε, αοζ, υπουργοι, βενιζελος, εικονα, εταιρεία, group, θυγατρική, global, τραπεζες, hotel, real, γιοτ, capital, αιγαιο, κυπρος, απε-μπε, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, υπουργειο δικαιοσυνης, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, οικονομικη κριση, χωρες, επιπλα, θεμα, ιατρικη, ιρακ, κυπρου, κωνσταντινουπολη, λευκαδα, οηε, πλαισιο, πυλη, υγεια, φως, ωθηση, capital, real, αισιοδοξια, απε, απε-μπε, ασια, αφορμη, αχμετ, βοριδης, γινει, γειτονα, δυνατοτητα, δηλωση, δυτικη, δοθηκε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκμεταλλευση, ελπιδα, ενεργεια, ενδυση, επενδυσεις, εσωτερικων, εταιρεία, ευημερια, ευρωπη, ιδια, υφυπουργος, θυγατρική, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, μαξιμου, μεχμετ, μιλτιαδης, μπε, ξενοδοχειο, παντα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, περιβαλλον, πηγη, υπογραφη, προβληματα, ρολο, συζητησουμε, συντομα, συρια, τουρκια, το φως, τριτη, υλοποιηση, ψυχολογικα, group, αγορες, ασφαλεια, δημητρης, δικιο, εφαρμογη, εμφαση, global, hotel, χωρα, κειμενα, κωστας, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα