Ε.Ε: Τα βρήκαν…σε πρώτη φάση για τον προϋπολογισμό 2013

Μια συνεννόηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 και για μια απαραίτητη επιμήκυνση για το 2012 επετεύχθη σήμερα ανάμεσα στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ και την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Μια συνεννόηση επιτεύχθηκε σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την επιμήκυνση για τον προϋπολογισμό του 2012 και τον προϋπολογισμό του 2013, αλλά θα πρέπει ακόμη

να υποβληθεί για έγκριση στις κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

“Το σχέδιο αφορά ένα πακέτο και χρειάζεται ακόμη να επικυρωθεί από τα κράτη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προσεχείς ημέρες”, δήλωσε παράλληλα ο Πατρίτσιο Φιορίλι, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό Γιάνους Λεβαντόφσκι.

Σε ερώτηση που του έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά την συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο από αντιπροσωπείες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία είναι διπλή: αφορά σε μια επιμήκυνση που προβλέπει μια αύξηση δαπανών της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2012 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πολλά προγράμματα, μεταξύ των οποίων το φοιτητικό πρόγραμμα Erasmus, και για το σχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2013 μια τροποποίηση που έγινε από τα κράτη με μια περικοπή 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτά που ζητεί η Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέδεσε τα δύο θέματα και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες προσέκρουαν σε εμπόδια μέχρι σήμερα λόγω της άρνησης των κρατών να ρυθμίσουν το πρόβλημα του ισολογισμού για το 2012.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus και τη ρύθμιση των εξοφλήσεων της τάξης του 1,47 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ισπανία, του 1,58 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Πολωνία και των 508 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα