ALPHA BANK: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ – ΜΕΤΟΧΟΥΣ- ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Επιτέλους και μία τράπεζα που ανοίγει το στόμα της να πει όλα αυτά που συζητιούνται στην τραπεζική και επενδυτική πιάτσα και κανένας δεν τολμούσε να τα πει ορθά – κοφτά στην τρόικα, στην  κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Η ALPHA μιλάει για τους Επιτρόπους και τις πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή χώρα αρμοδιότητες που τους δίνονται, για τους μετόχους που έχασαν τα λεφτά τους εξ αιτίας του PSI,

για τις ίδιες τις τράπεζες και τους ομολογιούχους που επίσης έχασαν τα λεφτά τους δείχνοντας εμπιστοσύνη στο κράτος, για την αντιπολίτευση που  αναφέρεται μονίμως στους «τραπεζίτες» παραγνωρίζοντας τους χιλιάδες μετόχους των τραπεζών.

Τα δάνεια θα αυξάνονται μόνον στο βαθμό που θα επιστρέφουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα

Σημαντική η επισήμανση της ALPHA  και για τη ρευστότητα στην αγορά: «Πρέπει να τονισθεί για πολλοστή φορά ότι τα κεφάλαια των τραπεζών δεν προορίζονται για νέα δάνεια αλλά για την δημιουργία αποθεμάτων για την απορρόφηση τυχόν ζημιών στο μέλλον. Τα δάνεια θα αυξάνονται μόνον στο βαθμό που θα επιστρέφουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, που είναι και η έμπρακτη απόδειξη ότι ενισχύεται η ρευστότητα όπως αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην οικονομία”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

-          Η εκταμίευση της χρηματοδοτικής βοήθειας, επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς όμως, όπως έχει τονισθεί επανειλημμένως, να συνιστά per se πράξη τόνωσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά μόνον εμμέσως. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πρώτο στάδιο σε μια εξελικτική διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

 

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ:

Σχετικά με την τοποθέτηση επιτρόπων για την επίβλεψη της διαδικασίας εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, η Alpha Bank σχολιάζει:

-          Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών καθώς αλλάζουν οι μετοχικές συνθέσεις. Είτε οι τράπεζες κρατικοποιηθούν είτε όχι, το Μνημόνιο επιβάλλει τον διορισμό επιτρόπων, υπό την μορφή διεθνών ελεγκτικών ή συμβουλευτικών εταιριών, που θα επιφορτισθούν in situ με το έργο της επίβλεψης όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των τραπεζών με εφαρμογή των αρχών της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, και την διασφάλιση της χρήσης αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις επιχειρηματικές αποφάσεις των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η παρουσία των επιτρόπων ως παρατηρητών στην Εκτελεστική Επιτροπή και στις Επιτροπές Διαχείρισης Κινδύνων και Εσωτερικού Ελέγχου.

-          Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες λαμβάνουν πάντοτε υπόψη την μακροχρόνια σχέση με την χειμαζόμενη από την ύφεση πελατεία και επιλέγουν να διευκολύνουν τους δανειολήπτες, εκεί όπου υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης, με ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις χρέους έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα της πελατείας. Έτσι, οιαδήποτε παρεμβατική ανάμειξη στις πιστοδοτικές εργασίες των τραπεζών δημιουργεί συνθήκε

Keywords
Αναζητήσεις
τραπεζικα ομολογα
Τυχαία Θέματα