Ε.Ε.: Οι απάτες στις χρηματαγορές θα τιμωρούνται με 4 χρόνια φυλακή το λιγότερο

16:13 4/2/2014 - Πηγή: BankWars

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών για σοβαρά αδικήματα, όπως η χειραγώγηση τoυ διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (LIBOR), θα πρέπει να προβλέπουν οι εθνικοί δικαστές, όταν καταδικάζουν τους παραβάτες στη μέγιστη ποινή, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα.

Οι νέοι κανόνες, που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ και την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, θα πρέπει να εγκριθούν επίσημα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ποινικές κυρώσεις

Με τους νέους κανόνες γίνονται αυστηρότερες οι ποινικές

κυρώσεις και προβλέπονται ακόμη και ποινές φυλάκισης για σοβαρές καταχρήσεις της αγοράς, όπως η ανάρμοστη κατοχή και δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών, η χειραγώγηση της αγοράς καθώς επίσης η παρακίνηση, ηθική αυτουργία ή συνέργεια σε αυτά.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τους δικαστές τους, όταν αυτοί καταδικάζουν τους παραβάτες στη μέγιστη ποινή, να προβλέπουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών για τα πιο σοβαρά αδικήματα της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών ή της χειραγώγησης της αγοράς και τουλάχιστον δύο ετών για ανάρμοστη δημοσιοποίηση πληροφοριών.

Αδικήματα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ορισμοί των αδικημάτων και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για αυτά θα πρέπει να εναρμονιστούν.

Ως αξιόποινες πράξεις χειραγώγησης της αγοράς που θα μπορούσαν να τιμωρούνται με 4 χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζονται η πραγματοποίηση συναλλαγής ή η διαβίβαση εντολής που παρέχει ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την προσφορά, τη ζήτηση ή την τιμή ενός ή περισσότερων χρηματοπιστωτικών μέσων ή η διαβίβαση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών για τη σκόπιμη χειραγώγηση του υπολογισμού του κριτηρίου αξιολόγησης, όπως στην περίπτωση των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor.

Στα αδικήματα δημοσιοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών που τιμωρούνται με τέσσερα χρόνια φυλάκισης συγκαταλέγεται η χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών είτε για την απόκτηση ή πώληση χρηματοπιστωτικών μέσων είτε για την ακύρωση ή τροποποίηση μιας εντολής.

Τα κράτη μέλη παραμένουν ελεύθερα να καθορίσουν ή να διατηρήσουν αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την κατάχρηση της αγοράς από αυτές που προβλέπονται από τους νέους κανόνες.

Original article: Ε.Ε.: Οι απάτες στις χρηματαγορές θα τιμωρούνται με 4 χρόνια φυλακή το λιγότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα