ΔΝΤ: Τι έμαθε από το …πάθημα με την Ελλάδα; Οι διασώσεις στο εξής θα αρχίζουν με PSI

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επέβαλε από την αρχή απώλειες στους ομολογιούχους την επόμενη φορά που κάποια χώρα της ευρωζώνης ζητήσει διάσωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η λανθασμένη εκτίμηση της ελληνικής ύφεσης, αλλά και με την άρνηση που εισέπραξε το Ταμείο στην προσπάθειά του να πιέσει τις ευρωπαϊκές

κυβερνήσεις να απομειώσουν τα δάνειά τους προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ προωθεί μια πιο επιθετική προσέγγιση ως προς την αναδιάρθρωση χρέους, προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η γερμανικού τύπου λιτότητα.

Ωστόσο η πρόταση –η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού παρασκηνιακά από κορυφαίους οικονομολόγους και νομικούς του Ταμείου – βρίσκει σθεναρή αντίσταση, όχι μόνο από το ισχυρότατο παγκόσμιο τραπεζικό λόμπι, αλλά και από ευρωπαίους policymakers, και τελευταία και από την αμερικανική κυβέρνηση, που είναι και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ.

Η Γερμανία, σύμφωνα με τους NY Times, ηγείται της «αντίστασης». Policymakers από το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη βλέπουν ως μοναδική περίπτωση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 και θεωρούν πως η οποιαδήποτε απόκλιση από την βασική αρχή τους – ότι τα υπέρογκα χρέη θα μειώνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων στους φόρους- αποτελεί αποφυγή της δημοσιονομικής ευθύνης.

Το σχέδιο του ΔΝΤ για τα χρέη έχει την υποστήριξη των ανώτατων αξιωματούχων του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου αναπληρωτή γενικού διευθυντή David Lipton. Ωστόσο, οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρόταση, και οι οποίες έπιασαν εξαπίνης τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, έχουν οδηγήσει στην καθυστέρηση της εφαρμογής της πρότασης από τις αρχές του επόμενου έτους, με το τελικό σχέδιο να μην αναμένεται πλέον να ανακοινωθεί πριν την επόμενη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου τον Ιούνιο –το νωρίτερο.

Σύμφωνα με τους New York Times, από το Ταμείο δεν έχει γίνει κανένας σχολιασμός.

Original article: ΔΝΤ: Τι έμαθε από το …πάθημα με την Ελλάδα; Οι διασώσεις στο εξής θα αρχίζουν με PSI.

Keywords
Τυχαία Θέματα