ΔΝΤ: Νέα ομολογία αποτυχίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας – “Φταίνε οι Ευρωπαίοι”

16:19 8/6/2013 - Πηγή: BankWars

Στην εκτίμηση-ομολογία ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ έκαναν λάθος στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει, έκανε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχασαν χρόνο στη διάσωση της Ελλάδας,

αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το χρέος της.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τότε δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα και χάσαμε πιθανώς χρόνο, αναφερόμενος στο «mea culpa» που ανακοίνωσε το Ταμείο, παραδεχόμενο σημαντικά λάθη κατά το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια.

«Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες» τόνισε.

Το ΔΝΤ είχε συστήσει τότε μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ.

«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας, ο Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης.

«Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος».

Keywords
Τυχαία Θέματα