“Δίπορτο” η Βουλή – Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαινοβγαίνει διαμαρτυρόμενος – Νέα αποχώρηση απόψε

Αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά την απόφασή του να μην κάνει παραδεκτή την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Ολομέλειας της Βουλής όταν επί πολύ ώρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στην παρατήρηση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι πολλές φορές ενεργεί από τη θέση του Προεδρεύοντως ως κομματικό στέλεχος.

Ο Προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης αρνήθηκε να του δώσει το λόγο επικαλούμενος ότι δεν τον ζήτησε όχι από το έδρανό του. Έτσι έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Όμως ο Γ. Δραγασάκης επέμεινε να μιλήσει επί προσωπικού. Μετά από αρκετά λεπτά διαλόγου, και ενώ ο Γ. Τραγάκης πίεζε τον Ε. Βενιζέλο να ξεκινήσει να μιλά, στον διάλογο συμμετείχε και ο Αλ. Τσίπρας.

Τελικά οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι και θα επιστρέψουν όταν τελειώσει την παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ:«Δεν είναι προσωπικό»

«Είναι πολιτική επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για την διαδικασία που επελέγη και την παραβίαση του κανονισμού και του Συντάγματος», τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη, αλλά αναγκαστική πολιτική επιλογή τη στιγμή που ο πρόεδρος πήρε πάνω του την θέση του αντιπροέδρου που είχε έρθει εσπευσμένα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής «θα μπορούσε να θέσει το θέμα στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλή ή έστω στη διάσκεψη των προέδρων».

Την Κυριακή «έγινε πρωτοφανές στα χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με ακόμα πιο προφανή πολιτική σκοπιμότητα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε: «σήμερα είναι σαφές ποια ήταν η σκοπιμότητα της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση. Ακόμα μεγαλύτερος θα ήταν η κρίση των βουλευτών για τον υπουργό Οικονομικών».

Β. Μεϊμαράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται το Σύνταγμα

Άδικη και παιχνίδι με το θεσμό του Προέδρου της Βουλής, χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη συζήτηση στη Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επίτηδες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που απουσίαζε από τη Βουλή, προκειμένου να μην προεδρεύει, και να δημιουργήσει πολιτική αναστάτωση.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι όλοι οι Πρόεδροι της Βουλής και οι αντιπρόεδροι έχουν κομματική ταυτότητα, ενώ δήλωσε ότι απαντά «πολιτικά», και όχι «προσωπικά» στην πρόταση μομφής. «Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι ΝΔ την τιμώ, έχω εκλεγεί με την ΝΔ και με αυτή θα εκλεγώ ξανά» ξεκαθάρισε.

Ο Β. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται το Σύνταγμα και «με βάναυσο τρόπο παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής». «Ο πολιτικός πολιτισμός έχει ήδη πληγεί με την πρόταση μομφής που καταθέσατε κατά του προέδρου της Βουλής», εκτίμησε και ισχυρίσθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που κατέθεσε στην Ολομέλεια.

Ο Αλ. Τσίπρας για τον Ευ. Βενιζέλο

Στο στόχαστρο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και ο Ε. Βενιζέλος, καθώς είπε ότι «είναι γνωστός ανάμεσα στους συνταγματολόγους ότι αξιοποιεί τις γνώσεις του για το Σύνταγμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων». «Δεχθήκαμε χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με έφτυσε ο πρόεδρος της Βουλής, χωρίς κανείς να το σχολιάζει. Να με κατηγορεί για πέμπτη φάλαγγα, να λέει ότι εμείς καταστρέφουμε τη χώρα – φρασεολογία που ταιριάζει σε άλλους χώρους», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν στοχεύουμε στο πρόσωπο του προέδρου»

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην αρχή της συζήτησης επεσήμανε ότι το κόμμα του «δεν στοχεύει στο πρόσωπο του Προέδρου, αλλά στη λειτουργία του κοινοβουλίου τη σκοτεινή μνημονιακή περίοδο» κατά την οποία έχουμε 3 μνημόνια, 410 εφαρμοστικούς νόμους και 40 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Η Βουλή μεταβλήθηκε σε διεκπεραιωτικό μηχανισμό, σε παράρτημα του τυπογραφείου της κυβέρνησης», είπε και τόνισε ότι «δεν μπορεί η περιστασιακή πλειοψηφία να καταργεί ή να παρερμηνεύει το Σύνταγμα».

Τ.ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: «Δυσπιστούμε στην πρόταση δυσπιστίας σας»

«Δυσπιστούμε στην πρόταση δυσπιστίας σας. Είναι πολιτική απιστία απέναντι στην προσπάθεια που κάνει ο τόπος», απάντησε ο Εισηγητής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης σημειώνοντας ότι από το 1950 μέχρι σήμερα δεν υποβλήθηκε αίτηση δυσπιστίας κατά του προεδρείου και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί γιατί το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε «μετά φειδούς» αυτές τις πρωτοβουλίες.

Από το 1927 είχε να γίνει πρόταση μομφής σε πρόεδρο της Βουλής

Ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης υπενθύμισε ότι η τελευταία πρόταση μομφής σε Πρόεδρο Βουλής έγινε το 1927, ενώ ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι είχε κατατεθεί το 1985 σε βάρος του Μ. Στεφανίδη ήταν Αντιπρόεδρος της Βουλής, αλλά ασκούσε καθήκοντα Προέδρου.

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει παιχνίδια

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει προσωπικό πρόβλημα ενηλικίωσης, υπάρχει συνολικό πρόβλημα ενηλικίωσης, πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού,. Παίζουν παιχνιδάκια με τους θεσμούς, αλλά παιχνιδάκια επικίνδυνα», είπε ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

«Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μία ανεύθυνη αντιπολίτευση που έχει ταυτίσει τον πολιτικό σας λόγο με ένα χώρο με τον οποίο δεν έχετε σχέση», εκτίμησε και συνέχισε τον υπαινιγμό του για σχέση με τη ΧΑ λέγοντας ότι «αν άκουγε κανείς την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη κόμματος που δεν τιμά την πολιτική ζωή, θα άκουγε τα ίδια πράγματα».

Απορία Θ. Δρίτσα

«Το προεδρείο ποια καθήκοντα, ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί; Είναι επέκταση της κυβέρνησης και της λειτουργίας της;», αναρωτήθηκε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επικρίνοντας τον Πρόεδρο ότι «χωρίς να ρωτήσει την νομική υπηρεσία της πήρε θέση. Ποια θέση; Την θέση που αναίρεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την είχε εκφραστεί ο υπουργός της κυβέρνησης ο κ. Σταμάτης». «Η Βουλή και το Προεδρείο οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αρνούμενο να υποταχθεί στις τροπολογίες των Υπουργών, που κάθε μία από αυτές ήταν και μερικά εκατομμύρια», τόνισε.

ΝΔ: Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αυτό που έπρεπε

«Ο Πρόεδρος της Βουλής αποφαινόμενος επί του παραδεκτού ή μη της πρότασης δυσπιστίας δεν έκανε τίποτα άλλο παρά από το να ασκήσει τα καθήκοντά του», απάντησε ο Εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Ο Ε. Μεϊμαράκης ευθυγραμμίσθηκε με τις κυβερνητικές πρακτικές», υπογράμμισε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους συνταγματολόγους και μέσα στη Βουλή, και ο Δ. Σταμάτης, που είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και νομικός, τι έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος; να συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων, να καλέσει τη νομική υπηρεσία και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Δεν το έκανε, λειτούργησε ως Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης. Και μετά την άσκηση μομφής, συνέχισε να προεδρεύει σαν να μην τρέχει κάτι χρειαζόμαστε ισχυρό κοινοβούλιο με ανεξαρτησία απέναντι στην κυβέρνηση όχι παρακολούθημα της κυβέρνησης, και αυτό δεν το έχουμε».

Χρ. Αθανασίου: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στερείται επιχειρημάτων

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από έλλειψη επιχειρημάτων για ορθότητά της και ορθώς απερρίφθη, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας κατά την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο Χ. Αθανασίου αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και είπε «πως είναι απορίας άξιο, ότι ενώ είχατε δικαίωμα, δεν προβάλατε αντιρρήσεις, για να τεθεί σε ψηφοφορία» το αίτημα να γίνει παραδεκτή η πρόταση δυσπιστίας.

Π. Λαφαζάνης: Την Κυριακή υπήρξε παρασκήνιο στη Βουλή

Αν ακολουθούσατε την «θαρραλέα στάση» του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη, θα την παίρναμε τη δόση; Γιατί σήμερα μαθαίνουμε ότι η απόφαση θα ληφθεί στις 17 Απριλίου, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Ποιος διασύρει το Κοινοβούλιο; Ποιος το εξευτελίζει; Ποιος το υπονομεύει; Εμείς που υποβάλλαμε πρόταση δυσπιστίας ή αυτοί που έκαναν όλα αυτά;» επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε «δικανικές ακροβασίες» τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε «παρασκήνιο», λέγοντας ότι την Κυριακή «πίσω από τα υπουργικά έδρανα ήταν μαζεμένα 100 άτομα». «Πολλοί έχουν ειδικό ρόλο και ειδικό γραφείο δίπλα στον Πρωθυπουργό, να μοιράζουν χαρτάκια, να δίνουν συστάσεις. Αυτά δεν είναι λειτουργία Βουλής και κυβέρνησης», τόνισε.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ο Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΓΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

Ως «θαρραλέα στάση» χαρακτήρισε την ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στην συζήτηση της πρότασης μομφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη απευθύνθηκε και προς τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη λέγοντάς του ότι «εκφράζω την θετική μου γνώμη για την ψήφο που έδωσε εχθές στο άρθρο 2 που ήταν ψήφος θαρραλέα. Τον τιμά και εκφράζει ελεύθερη βούληση».

Πρόσθεσε δε σε άλλο σημείο, «αν ακολουθούσαν όλοι την θαρραλέα στάση που είχαν ορισμένοι δεν θα την παίρναμε την δόση; Την στάση που είχε ο Παπανδρέου, ο Κακλαμάνης και ο άλλος ο κ. Κακλαμάνης».

Original article: “Δίπορτο” η Βουλή – Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαινοβγαίνει διαμαρτυρόμενος – Νέα αποχώρηση απόψε.

Keywords
Τυχαία Θέματα