ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ FINANCIAL TIMES: “ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΑΘΗΝΑ” – Διαψεύδει το Μαξίμου

Τις αναφορές των Financial Times περί προετοιμασίας της Ελλάδας για χρεοκοπία, σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, διαψεύδει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ούτε η Ελλάδα ούτε και οι δανειστές

προετοιμάζονται για χρεοκοπία, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, έχοντας ως στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι έχουν προηγηθεί η ημερομηνία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου η οποία ήταν η ημερομηνία λήξης της «συμφωνίας Σαμαρά» και η 9η Απριλίου η οποία ήταν η ημερομηνία αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ.

«Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας, τοποθετώντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης», αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, καταλήγοντας ότι περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των Financial Times της 25ης Απριλίου.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES:

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση (default) εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανθρώπους της κυβερνητικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η κυβέρνηση η οποία ξεμένει από κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, αποφάσισε να παρακρατήσει την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που λήουν Μάιο και Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, υποστηρίζουν.

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου…» εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, υποστήριξε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στην 16χρονη ιστορία της νομισματικής ένωσης, πέντε χρόνια αφού η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης συνολικής αξίας της τάξεως των 245 δισ. ευρώ.

Η προειδοποίηση για επικείμενο «default» μπορεί να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, η οποία αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά παράλληλα αντανακλά το γεγονός ότι τα κρατικά θησαυροφυλάκια αδειάζουν γρήγορα.

Η πτώχευση είναι μια προοπτική που «ερεθίζει» τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες την θεωρούν μη επαγγελματική τακτική διαπραγμάτευσης και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι της οποίας έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Βραχυπρόθεσμα, ένα default θα οδηγήσει σίγουρα σε παύση της βοήθειας σε επίπεδο ρευστότητας που δίνει η ΕΚΤ στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλείσιμο των τραπεζών, κεφαλαιακούς ελέγχους και ευρύτερη οικονομική αστάθεια.

Αν και δεν θα οδηγήσει αυτόματα την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης, μια πτώχευση θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα το να κρατήσει τη χώρα στην ένωση των 19 κρατών, ένα στόχο που αποτελεί μέρος της πλατφόρμας με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο.

Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να ανταπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τη Δευτέρα επιβεβαίωσε την δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους υποστηρίζοντας: «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σε συμφωνία με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».

Σε αυτό το πνεύμα η Ελλάδα συνέχισε τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της σε Αθήνα και Βρυξέλλες τη Δευτέρα αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τους στόχους του προϋπολογισμού και τις αποκρατικοποιήσεις, χωρίς τις οποίες οι δανειστές λένε ότι δεν θα απελευθερώσουν κεφάλαια που χρειάζονται για να πληρωθούν οι άμεσες δόσεις για το χρέος.

Η κυβέρνηση αναζητά μετρητά για να πληρώσει 2,4 δισ. ευρώ σε συντάξεις με μισθούς αυτό το μήνα. Θα πρέπει να πληρώσει 203 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαϊου και 770 εκατ. ευρώ στις 12 Μαϊου. Επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούνιο.

Η κρίση χρηματοδότησης έχει αυξηθεί εν μέρει επειδή 7,2 δισ. ευρώ σε δόσεις από το πρόγραμμα διάσωσης που έπρεπε να πληρωθούν από την προηγούμενη χρονιά διακρατούνται εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στην Αθήνα τους ευρωπαϊους εταίρους και το ΔΝΤ αναφορικά με πολιτικά ευαίσθητες δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, περιλαμβανομένων μειώσεων στις συντάξεις και μέτρων που θα κόβουν τις πρόωρες εξόδους από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Αν και η μείωση χρέους ήταν κεντρικό θέμα στην επιτυχημένη εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση άλλαξε ρυθμό αφότου ανέλαβε και επέμεινε ότι θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα να καλύψει τις εγχώριες υποχρεώσεις, περιλαμβανομένης της πληρωμής των συντάξεων στους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα