ΔΕΠΑ: Δεν κατέθεσε προσφορά η Gazprom – ΔΕΣΦΑ: Αποσύρεται από το διαγωνισμό η Sintez, “παίζει” μόνη η Socar

[UPD] Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκανε πίσω και δεν υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, όπως διαπιστώθηκε στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας με την λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους δύο δημόσιους οργανισμούς.

Δεν είχε υπάρξει προσφορά από πλευράς Gazprom για τη ΔΕΠΑ, ενώ για το ΔΕΣΦΑ

η μόνη προσφορά ήταν της αζέρικης Socar.

Επίσης, στο διαγωνισμό δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η M&M Gas των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί χαμηλότερο τίμημα από την αποτίμηση. Υπενθυμίζεται πως χθες υπήρξε επίσημη παραδοχή της Gazprom ότι πουλάει στην Ελλάδα κατά 30% ακριβότερα το αέριο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος θα επαναπροκηρυχθεί.

ΔΕΣΦΑ: Αποσύρεται από το διαγωνισμό η Sintez

Να μην υποβάλει προσφορά για την αγορά της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε η ρωσική Sintez, αφήνοντας μόνη της στην κούρσα την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

«Η Sintez έχει αποσυρθεί από την προσφορά,» δήλωσε ένας αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Την είδηση επιβεβαίωσαν και δύο Έλληνες αξιωματούχοι που έχουν ανάμιξη στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ.

Η ελληνοτσεχική κοινοπραξία PPF-ΤΕΡΝΑ επίσης δεν αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδικασία, σημείωσε μία άλλη πηγή.

Η διορία για την υποβολή προσφορών για τη ΔΕΣΦΑ και τη μητρική της ΔΕΠΑ λήγει σήμερα στη 1 ώρα μ.μ.

Gazprom: 30% ακριβότερο το αέριο που πουλάει στην Ελλάδα

H ρωσική Gazprom πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

Τα στοιχεία τιμών για την Ευρώπη δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από το Νο 2 της Gazprom και από αυτά προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ περιμένουν τις προσφορές τη Δευτέρα – 1,5 δις περιμένει να εισπράξει η Ελλάδα

Με τις οριστικές προσφορές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ να κατατίθονται τη Δευτέρα, το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύεται μέχρι και τη τελευταία στιγμή υψηλό τίμημα και έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο διαγωνισμός μετά από 14 μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει μπει στην τελική ευθεία. Στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και μετά από τις συχνές επισκέψεις του Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα, προηγείται η προσφορά της Gazprom με το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού να έχει ικανοποιηθεί απολύτως.

Από την πώληση των δύο εταιρειών, το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει ότι θα εισπράξει μέχρι 1,5 δισ. ευρώ, αλλά ο χρόνος καταβολής του τιμήματος για τη ΔΕΠΑ, θα εξαρτηθεί από το πότε θα δώσει το πράσινο φως η αρμόδια ομάδα Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει τη μείωση των τιμών που προμηθεύεται η Ελλάδα φυσικό αέριο, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Η ρωσική πλευρά μετά την ικανοποίηση αιτημάτων, για το ύψος της εγγυητικής επιστολής αλλά και για τη ρύθμιση των χρεών από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού κάνει λόγο πλεόν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία όμως ενδέχεται να επηρεάσει το τίμημα της προσφοράς, που υπολογίζεται στα 800-900 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με τη ΔΕΣΦΑ, την εταιρεία που έχει στην περιουσία της το δίκτυο μεταφοράς από τα σύνορα και συμμετέχει στον πόλεμο των αγωγών από την Ασία στην Ευρώπη. Eκτός από τη Sintez, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η αζερική κρατική Socar, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα