ΔΑΝΕΙΑ – ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Από σήμερα οι αιτήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

Από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός των 80 εκατ. ευρώ ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα τα δάνεια σε νησιωτικές επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού τομέα, μέσω του προγράμματος Ενίσχυσης της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας.

Στόχος είναι η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων συνολικού ύψους 80 εκατ.

ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται σε υποκαταστήματα οποιασδήποτε από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, NEA PROTON BANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΤΕ.ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ATTICA BANK, PROBANK A.E., ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Τα δάνεια κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 ευρώ με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8 % ενώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων τα δάνεια θα είναι άτοκα.

Για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί.

Τα δάνεια χορηγούνται από το ΕΤΕΑΝ μέσω των τραπεζών, οι οποίες αναλαμβάνουν απλώς την υποδοχή των αιτημάτων και την προώθησή τους στο Ταμείο το οποίο θα δίνει την τελική έγκριση για την εκταμίευση του δανείου.

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

•Δημιουργία- διαμόρφωση – ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο

•Μηχανήματα και Εξοπλισμό,

•Δικαιώματα Τεχνογνωσίας,

•Λογισμικό,

•Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,

•Προβολή – Προώθηση,

•Λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια – μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης-, έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).

Χαρακτηριστικά δανείων και επιτόκιο

• Τα δάνεια θα είναι επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Θα καλύπτουν το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% θα το εισφέρει υποχρεωτικά η επιχείρηση πριν την εκταμίευση.

• Το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό και ύψους 2,8%, ενώ για τις επιχειρήσεις με έδρα σε νήσους με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων (βάσει στοιχείων απογραφής 2011) το επιτόκιο είναι μηδενικό (0%). Το μηδενικό επιτόκιο ισχύει επίσης και για επιχειρήσεις των οποίων οι επενδύσεις θα λάβουν χώρα σε νήσο της Ελληνικής Επικράτειας με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

• Το ύψος δανείου μπορεί να είναι από 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ ανά επιχείρηση, από το σύνολο των Τραπεζών που συνεργάζονται στην εν λόγω Δράση. Κάθε επιχείρηση θα δύναται να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις δανείου με ελάχιστο αιτούμενο ποσό τις 10.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση η δανειοδότησή της να μην ξεπερνά στο σύνολο τις 30.000 ευρώ για την παρούσα Δράση και για το σύνολο των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

• Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 4 έτη, τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα σε δόσεις με ημερομηνίες την 30/4, 31/7 & 31/10 εκάστου έτους, με εκτοκιστική περίοδο την 30/6 & 31/12 εκάστου έτους.

• Ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα διαχείρισης φακέλου ή λοιπά κόστη της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

• Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε οποιαδήποτε από τις επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ) μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτικό/επιχειρηματικό σχέδιο με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται με το ως άνω όριο για την αίτηση για δανειοδότηση. Στην περίπτωση αυτή οι υπερβάλλουσες δαπάνες της επενδυτικής πρότασης δεν θα χρηματοδοτούνται.

• Παρέχεται δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης εξόφλησης του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη

· Εκταμιεύσεις. Το σύνολο του ποσού του δανείου θα πρέπει να εκταμιεύεται άπαξ εντός 30 ημερών από την έγκριση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

· Εξασφαλίσεις. Τα δάνεια θα παρέχονται χωρίς προσημείωση ακινήτου και άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις , πλην της Προσωπικής εγγύησης τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου (ενοχική ασφάλεια).

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις

Υφιστάμενες (μια τουλάχιστον κλεισμένη διαχειριστική χρήση), νέες και υπό σύσταση οι οποίες:

1. είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, και είναι ανεξάρτητες, μη συνεργαζόμενες και μη συνδεδεμένες με μη μικρομεσαίες [Ορισμός ΕΕ ΕΚ 361/2006]

2. έχουν έδρα μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας και πιο συγκεκριμένα:

• για δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης, έχουν έδρα μόνο σε νησιά της χώρας μας,

• για επενδυτικά δάνεια (επενδύσεις), δύναται να έχουν έδρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε νησιωτική περιοχή της χώρας.

3. απασχολούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης πριν από τη σύναψη της δανειακής σύμβασης ή θα απασχολήσουν για τις νεοσύστατες, λιγότερους από 50 εργαζόμενους, υπολογιζόμενους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας‐Ε.Μ.Ε, με βάση το έντυπο Ε7 της τελευταίας χρήσης ή αντίστοιχης αποδεικτικής αξίας έγγραφο.

4. ο ετήσιος κύκλος εργασιών, της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης ή το σύνολο του ετησίου ισολογισμού, δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. €. Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι λογαριασμοί των οποίων δεν έχουν κλείσει ακόμα, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη πρέπει να προκύπτουν από αξιόπιστες εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

5. είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες σύμφωνα με αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που προσκομίζονται κατά την εκταμίευση του δανείου. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ύπαρξης υποχρέωσης παρακράτησης ποσού στα αποδεικτικά ενημερότητας, η επιχείρηση δε θεωρείται επιλέξιμη. Όμως εάν το ποσό της παρακράτησης εξυπηρετηθεί από άλλη πηγή, τότε δύναται η επιχείρηση να ενταχθεί στη Δράση.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιλέξιμων επιχειρήσεων, είναι οι ακόλουθες:

• να έχουν έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ (ΒΛΕΠΕ ΑΡΧΕΙΟ) σε συνδυασμό με το προηγούμενο σημείο, να είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αποκλείονται από τον Κανονισμό ΕΚ 1998/2006.

• να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/ους ΚΑΔ πριν την υποβολή της αίτησης ή, για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις, να δεσμεύονται εγγράφως κατά την υποβολή της αίτησης για την επιλεξιμότητα του δηλούμενου ΚΑΔ και να προσκομίζουν την βεβαίωση έναρξης κατά την εκταμίευση. να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,

• να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης

• να μην τους έχουν επιβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής και εξέτασης της αίτησής τους

κυρώσεις για παράβαση Κοινοτικών Κανονισμών ή Εθνικής Νομοθεσίας.

• να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή έχουν την κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση ανανέωσης αυτής ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο σε περίπτωση που βάσει νόμου δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας.

· Επιχειρήσεις που στερούνται νόμιμης άδειας λειτουργίας, καθώς και επιχειρήσεις των οποίων η άδεια έχει λήξει χρονικά και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για έκδοση ανανεωμένης άδειας λειτουργίας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης απορρίπτονται εξ’ αρχής από τη Δράση. Ειδικά οι υπό σύσταση επιχειρήσεις πρέπει να δεσμεύονται κατά την εκταμίευση του δανείου ότι θα λειτουργήσουν νόμιμα.

• να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2. παρ. 2.1, σημεία 9,10,11 των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004/C/244/02)

• να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε.

• να τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ Κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας) του ΚΦΑΣ (πρώην Κ.Β.Σ.).

• Επιχειρήσεις α) που έχουν λάβει εγγυημένο από την ΕΤΕΑΝ δάνειο να μην εμφανίζουν κατά την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης από την ΕΤΕΑΝ ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αποπληρωμή του δανείου αυτού β) που έχουν λάβει δάνειο ή εγγύηση σε δάνειο από Ταμεία Δανειοδοτήσεων ή Ταμεία Εγγυήσεων που διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ να μην εμφανίζουν κατά την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης από την ΕΤΕΑΝ ληξιπρόθεσμες οφειλές Επίσης αποκλείονται από την ένταξη στη Δράση:

• Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οι Δημοτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι Δημόσιοι Οργανισμοί.

• Οι ΜΜΕ του Χρηματοπιστωτικού και Χρηματοοικονομικού Τομέα (Τράπεζες, Εταιρείες Venture Capital, ΕΚΕΣ, Εταιρείες Leasing, Eταιρείες Factoring, Ασφαλιστικές Εταιρείες, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ, ΕΛΔΕ κ.λπ.).

• Τα Νομικά Πρόσωπα, Ενώσεις Προσώπων, Εταιρείες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι κ.λπ.)

• Πολιτικά κόμματα (αμέσως ή εμμέσως), μέσα μαζικής επικοινωνίας (έντυπα, ηλεκτρονικά κ.λ.π.)

• Επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Το δάνειο θα εκταμιεύεται από την Τράπεζα απευθείας προς εξόφληση σε λογαριασμούς των προμηθευτών, λογαριασμού μισθοδοσίας τέλεσης εργασιών, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.

Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αποδεικνύονται :

• με παραστατικά επί πιστώσει που έχουν εκδοθεί από 21.02.2013 και εντεύθεν,

• με εξοφλημένα παραστατικά που αποδεικνύονται από τιμολόγια ή άλλα ισοδύναμα λογιστικά έγγραφα σύμφωνα με τους κανόνες της λογιστικής. Σημειώνεται ότι τα εξοφλημένα παραστατικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από 21.02.2013 και εντεύθεν και θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει έως την 27.05.2013.

Διαδικασία Υποβολής Αιτάτων

Τα διαδοχικά στάδια υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης των αιτημάτων υπαγωγής στο Ταμείο «ΤΕΠΙΧ‐ Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα» έχουν ως ακολούθως:

• Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων υποψήφιων δανειοληπτών για τη Δράση από τα καταστήματα των συνεργαζόμενων Τραπεζών.

• Υποδοχή αιτήματος/επιχειρηματικού σχεδίου επιχείρησης

• Έλεγχος επιλεξιμότητας επιχείρησης, σύμφωνα με κριτήρια επιλεξιμότητας του παρόντος και των στοιχείων που θα ζητήσει η συνεργαζόμενη Τράπεζα.

• Έλεγχος επιλεξιμότητας δαπανών από την Τράπεζα όπως περιγράφονται στο παρόν.

• Η Τράπεζα προβαίνει σε έλεγχο υπέρβασης de minimis με βάση την Δήλωση της επιχείρησης

• Η Τράπεζα καταχωρεί σε μηχανογραφική εφαρμογή τα επιλέξιμα αιτήματα. Σε κάθε περίπτωση τηρείται τεκμηριωμένα η σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης του ολοκληρωμένου φακέλου εκ μέρους της επιχείρησης.

• Η Τράπεζα αποστέλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και τα απαραίτητα στοιχεία στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

• Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ μετά την παραλαβή αξιολογεί τα αιτήματα και αποστέλλει απαντητικό ηλεκτρονικό αρχείο στην Τράπεζα (εγκρίσεις‐απορρίψεις). Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ προβαίνει σε έλεγχο βιωσιμότητας της επιχείρησης, σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια, όπως αυτά εστιάζονται στη φερεγγυότητά της, που αξιολογείται μέσα από 1) τα οικονομικά στοιχεία, 2) τη συναλλακτική της συμπεριφορά, 3) το ύψος της αιτούμενης χρηματοδότησης, 4) την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιείται, 5) τη σύσταση του πιστωτικού Ιδρύματος με το οποίο συνεργάζεται.

• Στην περίπτωση έγκρισης από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, γίνεται ενημέρωση της επιχείρησης από την Τράπεζα και υπογράφεται η δανειακή σύμβαση.

• Η επιχείρηση κατά την εκταμίευση πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσει στην Τράπεζα: ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, παραστατικά δαπανών (100% του επιχειρηματικού σχεδίου).

• Η επιχείρηση τέλος κατά την εκταμίευση οφείλει να καταθέσει την ιδία u963 συμμετοχή της (30% των δαπανών).

• Οι επιλέξιμες δαπάνες των επί πιστώσει παραστατικών εξοφλούνται είτε με δίγραμμη επιταγή σε διαταγή του προμηθευτή με τη ρήτρα «ουχί εις διαταγή», είτε με απευθείας μεταφορά στον λογαριασμό του προμηθευτή.

Καταγγελία Δανείων

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν αποπληρώσει δόση κεφαλαίου ή τόκων και συμπληρωθούν 90 ημέρες συνεχούς ληξιπροθεσμίας, η Τράπεζα υποχρεούται να κάνει απαιτητό εκ μέρους της ΕΤΕΑΝ ΑΕ το σύνολο του ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου και τόκων και να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση.

Η καταγγελία της σύμβασης κοινοποιείται εγγράφως και ηλεκτρονικά στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Η Τράπεζα αποστέλλει τον πλήρη φάκελο του καταγγελμένου δανείου προς την ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Η τελευταία με την παραλαβή του εγγράφου καταγγελίας κινεί αμέσως τη διαδικασία για είσπραξη του οφειλόμενου ποσού κατά τα οριζόμενα στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων που ισχύουν για την είσπραξη βεβαιωμένων υπέρ του Δημοσίου οφειλών και επιστροφή του ποσού στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Έλεγχοι της ΕΤΕΑΝ

Η Τράπεζα υποχρεούται να παρέχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της και στα έγγραφα / συστήματα σχετικά με τα εν λόγω δάνεια σε αντιπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού κατά της εγκληματικότητας γραφείου (OLAF)), του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και οποιουδήποτε άλλου εξουσιοδοτημένου φορέα ή οργανισμού.

Η ΕΤΕΑΝ Α.Ε. θα ενημερώνει την Τράπεζα για τη διενέργεια ελέγχου στο αρχείο ή/και στο φάκελο της επιχείρησης δέκα (10) ημέρες πριν το σχετικό έλεγχο από την ίδια ή άλλο φορέα που δύναται να διενεργήσει τον εν λόγω έλεγχο.

Η Επιχείρηση υποχρεούται να παρέχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της και στα έγγραφα σχετικά με το εν λόγω δάνειο σε αντιπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού κατά της εγκληματικότητας γραφείου (OLAF)), του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και οποιουδήποτε άλλου εξουσιοδοτημένου οργανισμού, μετά από προηγούμενη συνεννόηση για τον χρόνο ελέγχου, παρέχοντας τα ζητούμενα από αυτά στοιχεία και πληροφορίες.

Πληροφορίες

Για πληροφορίες οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:

Στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε., Ξενίας 24 Αθήνα 115 28, τηλ. 210 7450400, E‐mail: [email protected], www.etean.com.gr

Στα καταστήματα των συνεργαζόμενων Τραπεζών που προέκυψαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Στο γραφείο ενημέρωσης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ ( τηλ.: 801 11 36 300, Μεσογείων 56).

Keywords
δανεια, δανεια, αιτησεις, λεπτομερειες, έως ότου, εθνικη τραπεζα, attica bank, εν λόγω, δανειακή σύμβαση, ιουνίου, προυπολογισμος, τραπεζες, εθνικη, τραπεζα, nea, ατε, attica, probank, ελλαδα, ετεαν, δραση, βεβαίωση, πτώχευση, ισχύ, μμε, capital, leasing, αεδακ, αεεχ, συμμετοχή, αθηνα, τηλ, επαε, βιβλια, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, απογραφη 2011, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητων, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, φορολογικη ενημεροτητα, ημερομήνια, αμοιβες, πτώχευση, αδεια, αιτηση, ατε, εδρα, εθνικη, ετεαν, μμε, νησι, νησια, προγραμμα, υψος, attica, capital, nea, αεδακ, αεεχ, βεβαίωση, βρισκεται, γινεται, δανειακή σύμβαση, δανειο, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, εγγραφα, εγγραφο, εγγυηση, ευρω, εκκαθαριση, ενημερωση, ενημεροτητα, εν λόγω, εν μερει, εξοδα, επαε, επενδυσεις, ετη, έως ότου, ιδια, ισχυει, κεφαλαιο, κυκλος, κτιρια, εξοφληση, ορια, πηγη, ρητρα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, συλλογοι, σχεδιο, τηλ, ισχύ, φορολογικη, χρονικα, attica bank, εφαρμογη, χωρα, ηλεκτρονικα, ιουνίου, leasing, πληροφοριες, probank, τραπεζα
Τυχαία Θέματα